Денис Шкаровський
26.07.2024 17:19

Денис Шкаровський є засновником та керуючим партнером адвокатської компанії, що спеціалізується на міжнародному праві та захисті інтересів великих бізнес-структур. Його діяльність викликає серйозні підстави для занепокоєння щодо можливих зв’язків з Росією. Його робота на користь російських олігархів не лише суперечить національним інтересам України, а й може сприяти продовженню агресії РФ проти України, загибелі військових та цивільних і руйнуванню міст і сіл на території нашої держави.

Зокрема, Шкаровський захищав інтереси Андрія Мельниченка, засновника і власника промислових гігантів Єврохім та СУЕК, який потрапив під санкції ЄС та інших західних країн через російську агресію проти України. Шкаровський домігся зняття або пом'якшення деяких санкцій, що дозволило Мельниченку частково відновити свій бізнес. Така позиція українського правника викликає занепокоєння щодо його патріотизму та підозру у можливих звʼязках чи навіть роботі на Кремль.

Крім захисту Мельниченка, Шкаровський вже представляв інтереси інших російських олігархів. Адвокат захищав Михайла Фрідмана – одного з засновників і основних акціонерів "Альфа-Груп", великого російського консорціуму, що включає Альфа-Банк, X5 Retail Group, та інші активи. Також у професійному портфоліо правника є справа Петра Авена – співвласника "Альфа-Груп", що також був під санкціями через свою роль в російській економіці та політиці, і Володимира — бізнесмена, який очолює компанію АФК "Система".

Ці справи викликали значну критику серед українських громадських діячів та активістів, які вважають, що діяльність Шкаровського суперечить національним інтересам України і сприяє посиленню російського впливу на українську економіку. Політики також ставлять під сумнів етичність його практик і можливі проросійські симпатії.

Захист інтересів російських олігархів, які можуть бути пов'язані з кремлівським режимом, може створювати загрозу для національної безпеки України. Російські олігархи часто мають тісні зв'язки з урядом РФ, який веде агресивну політику щодо України. До того ж під час війни захист інтересів росіян може вважатися зрадою національних інтересів і етичних норм. То закони і інтереси якої країни насправді відстоює Шкаровський – України чи Росії?