пенсіонер
03.08.2024 14:20

Деяким українцям буде нарахована лише чверть пенсії від її звичайного розміру. Це стосується тих пенсіонерів, які перебувають на повному державному забезпеченні в соціальних установах. Про це йдеться в інформації Урядового контактного центру (урядової "гарячої лінії").

Так, відповідно до законодавства, таким пенсіонерам виплачується лише 25% призначеної пенсії, а іншу частину перераховують установі, де вона перебуває на повному державному утриманні. При цьому установа може використати перераховані гроші виключно на покращення умов для проживання у них пенсіонерів.

Якщо у родині пенсіонера є непрацездатні особи, їм може бути виплачено до 50% його пенсії. В такому випадку пенсіонер отримуватиме 25% своєї пенсії, а решту 25% отримає державна установи, в якій він перебуває на утриманні.

Також 50% державна установа отримує за перебування у ній дітей, яким призначено пенсію у зв’язку із втратою годувальника. Решту половини перераховують на рахунок таких дітей у банках. Однак для дітей-сиріт, які перебувають на повному державному забезпеченні у соціальних закладах, вся сума їх пенсійних виплат надходить безпосередньо на їхні банківські рахунки.

Якщо пенсіонер не перебував у закладі, а перебував у лікарні або відпустці, протягом періоду від дати його вибуття до дати повернення включно йому виплачуватимуть пенсію у повному розмірі.

Раніше повідомлялося, що у серпні деякі пенсіонери зможуть отримати доплати до своєї пенсії. Йдеться про виплату в 944 грн у зв’язку з погіршенням стану здоров’я.

Нагадаємо, що в Україні з'явиться новий вид пенсії, і люди отримуватимуть одразу дві виплати.