Сергій Шойгу
07.08.2024 07:57

Секретар Ради безпеки Росії та колишній міністр оборони Сергій Шойгу сильно перебільшив російські успіхи в Україні із середини червня 2024 року. Це сталось перед гучною заявою глави Кремля Володимира Путіна про необхідність "капітуляції України".

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, 6 серпня Шойгу заявив, що російські війська захопили 420 квадратних кілометрів української території з 14 червня 2024 року, коли російський диктатор Володимир Путін виклав свої безкомпромісні вимоги щодо капітуляції України як попередню умову для "мирних" переговорів в Україні. ISW виявив докази, які підтверджують, що російські війська захопили близько 290 квадратних кілометрів із 14 червня.

Російські війська посилили інтенсивність своїх атак на Торецькому напрямку в ніч на 18 червня після того, як загалом не виявляли активності на цій ділянці фронту протягом 2024. ISW не спостерігав великих чи оперативно значущих російських успіхів на напрямі Торецька чи Авдіївки з 14 липня, хоча російські війська досягли тактичних успіхів на цих напрямках з 14 липня. Російське військове командування неодноразово перебільшувало територіальні успіхи Росії в Україні.

Нагадаємо, за останню добу з 5 на 6 серпня, росіяни втратили на фронті 1050 солдатів і 39 артилерійських систем.