Ліки
12.08.2024 15:52

Цифровізація медицини дозволяє придбати потрібні ліки за електронним рецептом. Однією з переваг електронного рецепта є можливість уникнути зайвого візиту до лікаря, якщо в цьому немає нагальної потреби. Але доцільність візиту визначає сам лікар, тому дослухайтесь передусім до його рекомендацій, радять у МОЗ.

Дистанційно отримати е-рецепт особливо зручно для людей, що приймають препарати постійно, або у випадку, коли стан здоров’я може ускладнити навіть перший візит до лікаря.

Як отримати ліки за електронним рецептом:

  • Спочатку необхідно звернутися до лікаря. Під час прийому ви можете обрати, чи зручніше вам отримати ліки за електронним рецептом або за паперовим. Виписати електронний рецепт може будь-який лікар – державний, комунальний, приватний або лікар-ФОП.
  • Лікар створить електронний рецепт, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції щодо прийому ліків.
  • Після цього ви отримаєте СМС з номером рецепта та унікальним кодом підтвердження. Якщо у вас немає мобільного телефону, лікар може надати друковану інформаційну пам’ятку.
  • Придбати ліки за електронним рецептом можна в будь-якій аптеці, яка працює з ЕСОЗ.
  • Рецепт можна погасити в аптеці протягом 90 або 10 днів залежно від групи ліків. Для цього достатньо повідомити фармацевту номер рецепта та код.

Причини, чому лікар може відмовити у виписці електронного рецепта:

  • Відсутність декларації: Наявність декларації з сімейним лікарем не є обов'язковою, але пацієнт повинен бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. У разі відмови лікаря звертайтеся до керівника медичного закладу або на гарячу лінію НСЗУ.
  • Запит на фізичний візит: Електронний рецепт дозволяє уникнути непотрібних візитів, але остаточне рішення щодо необхідності візиту приймає лікар.
  • Проблеми з інтернетом або енергозабезпеченням: Під час воєнного стану лікар може виписати паперовий рецепт, якщо ліки купуються власним коштом, за винятком наркотичних препаратів, які відпускаються тільки за електронним рецептом.

"Електронний рецепт – це зручний інструмент, який робить отримання ліків швидшим і простішим, сприяючи зменшенню навантаження на медичні установи та покращуючи доступність медичних послуг", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у 2024 році перелік ліків, які можна отримати за електронним рецептом, було розширено, відкриваючи українцям доступ до нових категорій препаратів.

Ми також повідомляли, як ВПО отримати безоплатну медичну допомогу.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.