Наступ на Курську область
16.08.2024 10:39

Прорив ЗСУ в Курську область показав, що українська армія здатна перемогти у війні з РФ. Російське командування кинуло для закриття прориву кордону піхоту, авіацію, бронетехніку, ракети, спецназ, але й на другий тиждень бойових дій на своїй території так і не змогло зупинити українців.

Про те, чи правильним був план Генштабу ЗСУ і в яких напрямках відбувається прорив, начальник штабу Міноборони Німеччини, генерал Крістіан Фройдінг розповів у подкасті на YouTube-каналі Бундесверу.

Фройдінг на карті показав прорив у Курській області та умовні чотири напрямки атак, які проводять, орієнтовно, чотири бригади ЗСУ. Згідно з його оцінками, у бойових діях беруть участь 4-6 тис. осіб. Ширина прориву – 65 км, глибина – 35 км, площа території, де відбуваються бойові дії, – близько 1 тис. кв. км. Генерал наголосив, що Генштаб ЗСУ, перш ніж діяти, провів надзвичайно якісну розвідку: знали особливості рельєфу і дані про малонавчені підрозділи ЗС РФ, які стояли на кордоні.

“Україна підготувала цю операцію дуже, дуже добре. Вона мала дуже хороші результати розвідки, також було вікно можливостей для українських збройних сил. Якщо з’являється можливість проявити ініціативу, він має нею скористатися. За моїми враженнями і моїми розмовами, українці повністю усвідомлюють ризик, на який вони йдуть цією операцією. Але прорив може дати значний імпульс, якщо ця операція буде проведена успішно. І тому я добре розумію того, хто незважаючи на ризик вирішив розпочати цю операцію”, – сказав німецький генерал.

Офіцер Бундесверу зазначив, що 1 тис. кв. км – це територія, де тривають бойові дії і не можна сказати, що там повний контроль України. За словами Фройдінга, це стільки ж, скільки РФ окупувала протягом восьми місяців 2024 року, тоді як українці – протягом тижня. Також він зазначив, що кількість полонених – це числа з трьома нулями, але все ж не з чотирма. Також він виділив три цілі прориву в Курській області:

  • допомога частинам, які тримають оборону на Донбасі;
  • психологічний фактор, який має вплинути на громадян РФ, які досі не знали, що таке війна;
  • психологічний фактор, який вплине на українців та їхню віру в перемогу.

Наразі більшість сіл Курської області, які перейшли під контроль ЗСУ, стоять біля траси Е38 Рильськ – Курськ. І в росіян усе ще немає в належній кількості резервів, щоб зупинити цей рух.

Нагадаємо, аналітики проєкту DeepState оновили карту й повідомили, що Сили оборони контролюють село Внєзапноє Курської області РФ.