Підлітки
17.08.2024 09:16

На засіданні Кабінету Міністрів України була ухвалена постанова, що стосується реалізації експериментального проекту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Кабмін ухвалив "експериментальні" зміни: українців вноситимуть в реєстр військовозобов'язаних з 16 років.

Відтепер українців вноситимуть до реєстру військовозобов'язаних з 16 років без проходження ВЛК під час оформлення паспорта — як в Україні, так і за кордоном.

Так, згідно з новою постановою, молоді люди віком від 17 до 25 років більше не будуть змушені проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) для постановки на військовий облік. Це нововведення стосується як тих, хто проживає в Україні, так і тих, хто перебуває за кордоном.

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які знаходяться за кордоном і звертаються за оформленням українського або закордонного паспорта, будуть проходити перевірку дійсності своїх військово-облікових документів через державну електронну систему «Трембіта». Це дозволить забезпечити актуальність і достовірність наданої інформації.

Молоді люди віком від 16 до 25 років, які проживають в Україні та звертаються за оформленням паспорта, будуть автоматично внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (ЄДРПВР) без проходження ВЛК. Аналогічна процедура буде застосовуватися до осіб, які перебувають за кордоном і звертаються за отриманням паспорта в українських представництвах.

Також буде сформований перелік громадян України чоловічої статі віком від 16 до 60 років, дані яких повинні бути внесені до ЄДРПВР і які підлягають постановці на військовий облік. Це дозволить забезпечити повноту інформації та спростити процеси обліку.

Нагадаємо, Уряд оновив правила щодо відстрочки від мобілізації.

Раніше повідомлялося, хто може отримати онлайн-відстрочку в Резерв+