МЗС РФ
19.08.2024 11:59

Міністерство закордонних справ РФ відреагувало на статтю американського видання Washington Post про те, що військова операція України в Курській області нібито зірвала таємні переговори між країнами. Кажуть, що таких перемовин не було, і нагадують про вимоги, які висунув глава Росії Володимир Путін для припинення вогню.

Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ Росії.

Речниця МЗС рф марія захарова стверджує, що «ніхто нічого не зривав, бо зривати не було чого». Вона наголосила, що жодних прямих чи непрямих переговорів між росією та Україною щодо безпеки цивільних об’єктів критичної інфраструктури «не велось і не ведеться».

Також захарова нагадала, що глава росії володимир путін висунув вимоги для припинення вогню, які вона назвала «дуже щедрою мирною ініціативою». Серед цих вимог — відмова України від чотирьох областей та Криму, відмова від членства в НАТО, скасування санкцій та «припинення дискримінації російськомовних громадян», що, вочевидь, передбачало введення російської як другої державної.

Видання Washington Post із посиланням на неназваних дипломатів та посадовців пише, що Україна та Росія нібито мали намір відправити в серпні делегації до Катару для непрямих переговорів про припинення ударів по енергетичній інфраструктурі з обох сторін. Однак операція на Курщині нібито зірвала їх.

У червні напередодні Глобального саміту миру у Швейцарії лідер Росії Володимир Путін заявив, що має нові пропозиції щодо «мирного врегулювання» війни проти України. Зокрема, він вимагає відмови Києва від вступу в НАТО та визнання на міжнародному рівні Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей і Криму російськими територіями.

Президент України Володимир Зеленський у відповідь зазначив, що такі умови є ультиматумом, якому не можна довіряти. Також глава держави порівняв учинки путіна з діями очільника нацистської Німеччини Адольфа Гітлера.

У липні Путін зробив заяву, що виступає не просто за «перемир’я» чи «призупинення вогню», а нібито за «повне завершення» війни. Він знову повторив, що для цього Україні потрібно вивести війська із чотирьох своїх областей.

Нагадаємо, оприлюднено репортаж з підконтрольної Україні Суджі та ексклюзивні кадри із захоплених будівель.