вулкан
19.08.2024 12:45

Після землетрусу на Камчатці, що відбувся в неділю, 18 серпня, в регіоні ще кілька тижнів будуть відчуватися афтершоки, повідомляє, камчатський філіал геофізичної служби РАН.

Уночі суботи, 17 серпня, на російському півострові Камчатка стався землетрус магнітудою 7,2 бала. Після цього почалося потужне виверження вулкана Шивелуч. Як повідомили у сейсмологічній службі, підземні поштовхи були зафіксовані за 80 км від міста Петропавловськ-Камчатський на глибині 51 кілометру. Вулкану присвоєно помаранчевий код авіаційної небезпеки, тобто викиди попелу становлять серйозну загрозу для авіації.

В регіоні було зафіксовано 15 афтершоків, а загальна кількість сейсмічних подій на півострові перевищила 30.

"Можна очікувати, що відбудуться й інші землетруси магнітудою до 6,5, які можуть викликати поштовхи до 5 балів у Петропавловську. Інтенсивність афтершоків поступово зменшуватиметься, і цей процес може тривати до місяця", — повідомляє ТАСС з посиланням на сейсмологів.

Російські заспокоюють, пишуть що Камчатка розташована в зоні активної тектонічної активності і знаходиться на межі кількох тектонічних плит, включаючи Тихоокеанську плиту. Це робить землетруси в регіоні досить частим явищем.

Раніше повідомлялося, що у Японії стався землетрус поруч з АЕС.