Битва мостів
20.08.2024 08:38

ЗСУ атакували третій міст на Курському напрямку. Атаковані Україною мости є єдиним шляхом поставок та відступу, і тепер російські війська ризикують потрапити в оточення між річкою та кордоном України.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на українських аналітиків.

А колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес, реагуючи на повідомлення про удар по третьому мосту, закликав Захід менше втручатись в дії Збройних сил України і надати зброю ЗСУ. В дописі із зображенням пошкодженого мосту Годжес зазначив: "Це має бути депресивно для тих, хто пророкує приреченість і постійно критикує планування та виконання ЗСУ".

"Битвою мостів" назвав дії ЗСУ оглядач британського видання SkyNews проф. Майкл Кларк. "Як видається, починається битва мостів", - зазначає аналітик, вказуючи, що після нападів ЗСУ Росія має лише понтонну переправу для перекидання військ. Понтонна переправа має недоліки, адже її пропускна здатність обмежена, а сама вона є гарною ціллю для українських військ, зауважує дослідник.

Аналітики на Заході розмірковують щодо того, якими є цілі Курської операції і як відповість Путін.

Кларк скептично поставився до заяви президента України Володимира Зеленського, що метою Курської операції для ЗСУ є створити буферну зону. "Буферна зона, яка наразі є, завдовжки 30 миль вздовж кордону у 1200 миль в цьому плані не має сенсу", - каже британський аналітик.

Своїми діями Україна демонструє, що ця операція не є просто рейдом, а просування триватиме, стверджує Кларк.

Теперішня ситуація є новою, каже і австралійський генерал у відставці Мік Раян. "Вперше обидві сторони одночасно ведуть масштабні кампанії із застосуванням великої кількості живої сили (особливо росіяни), боєприпасів, засобів підтримки, таких як електронні засоби ведення війни, дрони, логістика та ППО", - пише Раян в серії твітів, аналізуючи просування українського війська на курському напрямку, а також тиск Росії на Донбасі.

Те, яка кампанія отримає більше ресурсів та уваги визначать не військові чи стратегічні, а політичні міркування, каже Раян. Він перераховує фактори, які, на його думку, впливатимуть на рішення Зеленського: територія втрачена на Донбасі, втрати в Курській операції, можливість використати українські сили для наступу в інших регіонах, реакція союзників.

Путін же обере стратегію, щоб утримати владу, переконаний Раян. "Путін повинен буде вирішити, що небезпечніше для його режиму - відступити від Покровська та Торецька в 2024, або швидко не повернути контроль над російською територією", - пише аналітик.

Нагадаємо, після того, як президент Олександр Лукашенко оголосив, що розмістить майже третину збройних сил країни на кордоні з Україною, Білорусь перекинула туди літаки і війська ППО.