Українські військові
23.08.2024 10:19

Українські військові можуть створити умови для контрнаступу, незважаючи на недостатню допомогу від США.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За останню часу надана військова допомога США Україні не вирішує проблему значного відставання української артилерії від російської. Однак, США та їхні союзники можуть все ж компенсувати труднощі, які виникли в Україні через затримки у постачанні західної допомоги.

Згідно з даними Пентагону, Агентства військової розвідки США (DIA), останній пакет військової допомоги від США не забезпечить Україну можливістю досягти паритету чи перевершити Росію за кількістю артилерійських пострілів (10 тис. пострілів щодня). DIA також вважає, що Україна зможе продовжувати оборонні дії, але масштабні контрнаступні операції будуть складними протягом майже півроку.

"ISW нещодавно оцінила, що і російські, і українські війська не можуть провести окремі переможні військові операції, але можуть здійснювати декілька успішних операцій з обмеженими цілями, які разом можуть досягти стратегічних цілей. ISW продовжує стверджувати, що українські війська можуть використовувати менш масштабні контратаки та локальні контрнаступні операції для звільнення території, уникнувши проблем з проведенням масштабних операцій у зв'язку з затримками у наданні допомоги Україні", - йдеться у звіті.

Незважаючи на це, ЗСУ провели кілька локальних контратак в Харківській області та у напрямку Кремінної в останні місяці. Це свідчить про те, що вони намагаються відновити тактичну ініціативу в окремих районах фронту.

За думкою аналітиків ISW, українські ЗСУ мають потенціал перехопити ініціативу на фронті. За умови своєчасної підтримки від західних партнерів у сфері безпеки, Україна може створити сприятливі умови для проведення контрнаступальних операцій, як обмежених, так і широкомасштабних, у майбутньому.

"США та міжнародна коаліція, що підтримує Україну, мають значний вплив на здатність українських ЗСУ до бойових дій, а рішення Заходу стосовно ресурсів та стратегії ведення війни проти російських військових цілей можуть вплинути на подальший розвиток конфлікту", - підкреслили аналітики.

Нагадаємо, армія РФ за останні дні знизила темп застосування авіації на більшій частині фронту в Україні. Зокрема, навіть на гарячих напрямках Покровська й Часового Яру помітно загальне зменшення кількості російських ударів корегувальними бомбами.