Українські військові на Донбасі
03.09.2024 11:59

Збройні сили Україна нещодавно відновили деякі втрачені позиції у Новогродівці на південний схід від Покровська на тлі продовження російських тактичних просувань на цьому напрямку.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни.

Опубліковані 2 вересня кадри з підтвердженою геолокацією свідчать про те, що ЗСУ відновили позиції в південно-західній частині міста Новогродівка (на південний схід від Покровська). Офіційно український Генштаб повідомляв лише про те, що російські сили на Покровському напрямку зараз зосереджують удари біля Новогродівки.

Ситуація на фронті

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що ЗСУ продовжують утримувати Маринівку (на південь від Новогродівки). На думку Машовця, це заважає російським військам просуватися на південь до Селидового (далі на південний схід від Покровська). 2 вересня голова Покровської міськадміністрації Сергій Добряк також заявив, що Україна побудувала приблизно п’ять оборонних рубежів у Покровському районі і ЗСУ продовжують посилення існуючих оборонних позицій. Аналітики ISW додають, що не пропонуватимуть оцінок розташування або якості цих оборонних ліній, аби не зашкодити оперативній безпеці України.

Додаткові геолоковані кадри, опубліковані 2 вересня, свідчать, що війська РФ просунулися на інших ділянках наступу на Покровськ: в північно-західній частині Михайлівки (на схід від Селидового і на південний схід від Покровська) і в полях на захід від Миколаївки (на північний схід від Селидового і на південний схід від Новогродівки).

Один з російських «воєнкорів» заявив, що російські війська нібито захопили Лисівку (далі на південний схід від Покровська та на південний схід від Селидового), а кілька «воєнкорів» стверджували, що окупанти почали наступ на Українськ (безпосередньо на захід від Лмсівки). Однак ISW поки не спостерігав візуального підтвердження присутності російських військ у Лисівці чи в Українську.

На думку Костянина Машовця, російське командування, схоже, балансує між двома суперечливими пріоритетами наступу на Покровському напрямку: укріплювати позиції на фланзі наступу окупантів на південний схід від Покровська чи розвивати прямий наступ на сам Покровськ. Машовець вважає, що нинішня дислокація російських сил у цьому районі, ймовірно, не дасть росіянам змоги підтримувати ці два пріоритети наступу одночасно.

Нагадаємо, удар російських авіабомб прийшовся по Харківському авіаційному інституту, гаражному кооперативу, приватних будинках — 14 людей поранені. Ще одного чоловіка ушпиталили внаслідок обстрілів Харківщини військами РФ у Руській Лозовій.