сонячна електростанція
11.09.2024 16:17

Комісія з питань планування, бюджету і фінансів Одеської міської ради підтримала проєкт будівництва сонячної електростанції із побудовою накопичувачів електроенергії для комунального підприємства "Одесміськсвітло". Таке рішення депутати-члени комісії ухвалили на засіданні, передає intent.press.

Комунальне підприємство «Одесміськсвітло» отримає нову сонячну електростанцію потужністю 150 кВт.

Електростанція, яка з'явиться на території КП «Одесміськсвітло» и допоможе накопичувати електрику на випадок блекаутів. Заплановано монтаж 275 сонячних панелей на площі 750 кв. м. Для реалізації проєкту спочатку потрібно укріпити дах будівлі та провести ремонт енергомереж.

Загальна вартість проєкту складає 23,8 мільйони гривень. Основні витрати пов'язані з придбанням обладнання, зокрема, сонячних панелей, інверторів і батарей накопичування. Експерти зазначають, що батареї є найдорожчим компонентом, але необхідні для забезпечення ефективної роботи станції, як показує досвід в інших установах.

Роботи планують розпочати на початку наступного року, але строки можуть змінюватися через проведення тендеру та постачання обладнання. Депутати зазначають, що станція окупиться не раніше ніж за сім років. Водночас, її можливість генерувати 310-320 тисяч кВт⋅год на рік дозволить зекономити понад два мільйони гривень.

Нагадаємо, залежно від різних сценаріїв, взимку світла в Україні може не бути від 12 до 20 годин.

Зазначимо, що українцям рекомендується завжди бути готовими до відключення електроенергії.

Міністерство внутрішніх справ України нагадало громадянам про правильне використання генераторів.