вітер
16.09.2024 15:22

Синоптики попереджають про сильні пориви вітру в Київській області та столиці. Протягом найближчої години, а також до кінця дня 16 вересня, очікується вітер зі швидкістю 15-20 м/с.

Укргідрометцентр оголосив жовтий рівень небезпеки (І рівень). Це означає, що погодні умови можуть спричинити деякі незручності та пошкодження, хоча зазвичай не представляють серйозної загрози для життя та здоров'я.

Громадян закликають дотримуватися обережності. Рекомендується уникати перебування біля старих дерев, рекламних щитів і інших конструкцій, які можуть бути небезпечними під час сильного вітру.

Поради на випадок сильного вітру:

  1. Уникайте вулиць з великою кількістю зелених насаджень і рекламою, де можуть бути небезпечні предмети.
  2. Закріпіть усі предмети на балконах і в саду, які можуть бути підхоплені вітром.
  3. Не підходьте близько до пошкоджених або зламаних конструкцій і стежте за попередженнями від місцевих служб.
  4. Якщо можливо, залишайтеся вдома або в безпечних приміщеннях, поки не зменшиться швидкість вітру.
  5. Будьте уважні до змін у погодних умовах та слідкуйте за актуальними оновленнями від метеорологічних служб.

Ми писали, що Східну Європу атакує циклон "Борис". Через проливні дощі в Польщі, Румунії, Чехії, Угорщині та Словаччині існує загроза виходу рік з берегів, а в Австрії сходять снігові лавини.

Про ситуацію в Східній Європі та активний циклон попереджали синоптики. Уряди країн вживають безпрецедентні заходи для порятунку людей.

У Чехії через повені оголошено найвищий рівень загрози. Очікується, що стихія буде посилюватися. У Румунії повінь знищила тисячі будинків і забрала життя щонайменше 4 осіб. Постраждали 8 районів. Близько 5000 будинків пошкоджені, 25 000 залишилися без електрики. Рятувальники працюють над усуненням наслідків.

У Словаччині та Угорщині очікується підвищення рівня Дуная. Пік повені може досягти 8 метрів уже на наступному тижні.

В Австрії зафіксовані снігопади і сходи лавин. Після рекордної спеки в серпні, зараз у деяких регіонах країни випадає до 20 сантиметрів опадів на день. Зокрема, в Тиролі зійшла лавина, коли в горах перебували туристи.

Повінь у Центральній Європі змушує УЗ змінити розклад руху.