Окупанти
17.09.2024 12:23

Сьогодні, 17 вересня, стало відомо про ймовірну страту українського військовополоненого мечем російськими окупантами. Офіс генерального прокурора розпочав розслідування.

Згідно з повідомленням, Донецька обласна прокуратура ініціювала досудове розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

фото

Телеграм-канали, які опублікували інформацію про страту українського захисника, зазначають, що воєнний злочин стався у місті Новогродівка. На оприлюднених фотографіях видно, що на одній з рук загиблого військового була липка стрічка, а також відсутність військового екіпірування.

"Злочинний режим продовжує свою цілеспрямовану політику знищення всього українського, демонструючи світу свою жорстокість і зневажання цивілізованими цінностями. Наша мета - знайти і покарати кожного, хто причетний до цих злочинів. Світ повинен бачити звірства окупантів і рішуче реагувати на кожен такий випадок," - заявив генеральний прокурор Андрій Костін.

Зараз проводяться слідчі та розшукові дії для встановлення обставин злочину та осіб, що до нього причетні.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував:

"Черговий воєнний злочин - росіяни стратили мечем беззбройного українського військовополоненого з перевʼязаними скотчем руками. Рівень варварства й кровожерливості неможливо осягнути. Такі дії є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими", - написав він у Телеграм.

Лубінець, своєю чергою, направив листи до міжнародних організацій, Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та Організації Об'єднаних Націй (ООН), щоб вони зафіксували чергове порушення прав людини російськими терористами.

"Окремо наголошу, що такі показові страти направлені на деморалізацію українського суспільства. Однак бачачи такі дії, ми повинні ставати ще рішучішими у боротьбі проти агресора", - додав омбудсмен.

Окупанти продовжують вбивати українських військових, що потрапили у полон, попри приписи міжнародного гуманітарного права та звичаїв війни. Раніше ми повідомляли, як росіяни розстріляли українського військовополоненого.

Нагадаємо, Генпрокуратура України встановила особу бійця ЗСУ, якого обезголовили окупанти на Донеччині.