Рош га-Шана
18:12

В Умані з понеділка, 23 вересня, посилюють заходи безпеки напередодні Рош га-Шана. Про це повідомив начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

«Прошу ставитися до всіх заходів із розумінням. Це необхідність. Тому що безпека уманчан і паломників – незмінний пріоритет під час прийдешнього Рош га-Шана», - зазначив він.

Так, з 23 вересня в Умані буде заборонено вʼїзд транспортних засобів в місто на низці вулиць. Також з посиленим контрольно-пропускним режимом буде забезпечений рух транспортних засобів деякими вулицями.

Крім того, у мікрорайоні паломництва заборонений продаж алкогольних напоїв, феєрверків і піротехнічних засобів.

Нагадаємо, Рош га-Шана відзначають цього року 2-4 жовтня. В Умані очікують на приїзд понад 50 тисяч паломників. Зараз у місті перебуває близько 500 прочан, але основний потік очікується наступного тижня.

Рош га-Шана — це єврейський Новий рік, який символізує початок нового року за єврейським календарем. Він вважається часом покаяння, молитви та примирення. Святкування передбачає молитви, читання Тори та особливі обряди.

Умань традиційно стає місцем збору хасидів через наявність тут могили засновника брацлавського хасидизму — цадика Нахмана. Щороку під час Рош га-Шана його послідовники приїжджають сюди, щоб помолитися та провести свято в місці його поховання, яке є однією з найбільших святинь для хасидів.