вертольот
13:59

У Росії два 16-річних підлітка підпалили вертоліт Ми-8 на території авіабази в Омській області, повідомили у правоохоронних органах, пише ТАСС . Неповнолітні були затримані, один із них зізнався, що діяв за вказівкою невідомого, який зв’язався з ним через Telegram, обіцяючи заплатити $20 тисяч.

Інцидент стався на військовому аеродромі Омськ-Северний. Увечері 21 вересня школярі проникли на територію об’єкта, кинули пляшку з запалювальною сумішшю в вертоліт, зняли все на відео і втекли. Внаслідок цього повністю вигоріли кабіна Ми-8 та вся його передня частина. Вартість нового вертольота такого типу становить понад 490 млн рублів.

За даними Shot, підлітків завербували через месенджер "українські куратори", які зникли після підпалу, не заплативши і видаливши переписки.

Відкрито кримінальну справу про диверсію (стаття 281 КК). Школярам загрожує до 20 років позбавлення волі. При цьому канал стверджує, що згорілий вертоліт був списаним.

Baza опублікувала відео затримання. Принаймні семеро силовиків вибили двері в квартиру і поклали підлітків обличчям до підлоги, а потім піддали їх допиту на корточках зі зв’язаними за спиною руками.

Це вже другий такий випадок за останні два тижні. Вночі 11 вересня два школяри віком 13 і 14 років потрапили до лікарні після підпалу вертольота Ми-8Т в аеропорту Ноябрьська. Вони зізналися, що з ними зв’язалися через Telegram і пообіцяли за диверсію 5 млн рублів (більше $54,5 тисячі).

Вертоліт був цивільним і належав авіакомпанії Utair, його вартість становить близько 300 млн рублів. Baza писала, що підлітки пробралися на охоронювану територію через дірку в паркані. При цьому батько одного з них бере участь у війні проти України.