Олександр Харченко
16:12

Український енергетичний експерт, директор українського Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, якого неодноразово звинувачували в поширенні російського ІПСО, виїхав в США, передає "Інформатор".

Про це стало відомо з YouTube-ефіру нардепа з енергетичного комітету ВРУ Андрія Жупанина.

Олександр Харченко, ефір Андрія Жупанина

Так, під час ефіру Жупанин попросив Харченка розповісти, чому запис їх розмови відбувається по зуму. На що Харченко повідомив, що перебуває в США.

“По зуму, бо я сьогодні у Вашингтоні. І тут дуже багато дискусій про українську енергетику. Тому от вимушено записуємося онлайн”, – сказав Харченко.

Згідно з даними Форбс, Харченко 1973 року народження. Тобто він є особою мобілізаційного віку та відповідно підлягає службі у ЗСУ. На якій підставі він зміг виїхати з країни наразі невідомо.

Харченку закидають антиукраїнську позицію та роботу в інтересах російського ІПСО в частині поширення інформації, яка спрямована на дестабілізацію енергетичної ситуації в країні.

Зокрема, Харченко нещодавно перерахував міста, в яких залишаються вцілілими розподільчі підстанції. Після цього низка російських ЗМІ використали його коментар, вказуючи, що це допоможе “визначити нові цілі для російських ракетних атак”.

Крім того, раніше Харченко поширював дані про нібито “аварію на Південноукраїнській АЕС”, а також про нібито “чорну зиму” для України.

Також, низка публічних заяв Харченка стосуються нібито необхідності спровадження газової генерації в Україні, замість розвитку атомної енергетики. Такі висловлювання теж є проявом ворожого ІПСО, наголошували в Міненерго.

“З’являється велика кількість вкидів у соцмережах, замовних статтях у ЗМІ і коментарях “експертів”, що влада замість швидкого розвитку додаткової розподіленої генерації планує спрямовувати кошти на тривалу добудову атомних блоків, а у підсумку — нічого не побудує. Твердження про те, що замість розвитку атомної енергетики треба впроваджувати газову генерацію, є ворожим ІПСО», — інформувало енергетичне відомство.