Україна скаржиться на отримані снаряди
08:39

Україна скаржиться на неякісні боєприпаси, які отримує від західних союзників. Якщо спочатку проблема полягала в завищених цінах, то тепер — у бракованому товарі.

Про це йдеться в матеріалі німецької газети Handelsblatt.

Українські артилеристи, пишуть журналісти, скаржилися на снаряди, які нещодавно надійшли на фронт. Вони вибухали не поруч із ворожими позиціями, а одразу після вильоту з гармати. Зокрема йдеться про боєприпаси, частина яких була поставлена в межах чеської ініціативи, а також зі Сполучених Штатів Америки. У серпні Київ надіслав своє звернення Празі з цього приводу.

“Під час бойового застосування вищезазначених снарядів відбувалися численні вибухи снарядів на відстані від 20 до 60 метрів від дула, внаслідок чого особовий склад було поранено, а артилерійські системи пошкоджено”, — ідеться в листі української сторони, який потрапив до рук редакції.

У зверненні також зазначається, що причиною несправності могли стати старі детонатори M515 і M51A5, які розробили десятки років тому, під час Другої світової війни. Під час постачання майже 35 000 артилерійських снарядів відсоток відмов становив 0,05.

У матеріалі зазначили, що наявність таких “помилок” зі снарядами підтвердили в чеській компанії CSG, яка займається виробництвом озброєнь. Там заявили, що проблеми могли виникнути через невдале поєднання компонентів артилерійських боєприпасів: наприклад, непоєднуваних між собою детонатора й заряду палива в снаряді.

Також причина може бути в тому, що вони надто довго зберігалися на складах.

Редакція надіслала звернення до Міністерства оборони Чехії, щоби ті прокоментували лист із Києва про браковані снаряди. Там підтвердили, що в артилерійських боєприпасів дійсно траплялися технічні проблеми, але йдеться про незначну кількість випадків.

Проблеми вдалося вирішити спільно з постачальниками, та про це повідомили інших партнерів у НАТО, які також відправляють Україні допомогу. У відповіді для німецької газети також ідеться, що нових повідомлень про схожі інциденти не надходило, адже було проведено аналіз помилок.

Нагадаємо, ЗСУ показали ефектні кадри зачистки села дружба у Донецькій області. Завдання виконали бійці ССБ “Шквал” 28-ї бригади.