Війська РФ
11:19

Російські війська досягли околиць Вугледара Донецької області на тлі посиленого наступу поблизу поселення, але захоплення міста навряд чи дасть російським військам якусь особливу оперативну перевагу для подальших наступальних операцій на заході Донеччини.

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Геолокаційні кадри, опубліковані 24 вересня, показують, що російські війська просунулися у східну частину Вугледара до вулиці Десантників, 12, підтверджуючи повідомлення з російських та українських джерел про те, що загарбницькі війська увірвалися до міста між 23 і 24 вересня. Російські війська також намагаються просунутися на північно-східному фланзі Вугледара через Водяне та південно-західному фланзі через Пречистівку, ймовірно, у спробі оточити українське угруповання у Вугледарі та змусити його відступити.

Геолокаційні кадри ISW, опубліковані 24 вересня, додатково вказують на те, що російські війська, ймовірно, штурмові підрозділи 29-ї загальновійськової армії захопили шахту № 3 "Південнодонбаська" в західній частині Водяного, що створює гостріший виступ приблизно за п'ять кілометрів на північ від Вугледара в районі на захід від Водяного. Декілька російських джерел заявили, що їхні війська мають вогневий контроль (здатність вести артилерійський вогонь з близької відстані по місцевості для обмеження руху) дорогою C-051134 Вугледар-Богоявленка, яка, як повідомляється, є останнім маршрутом постачання України в Вугледар.

Західні ЗМІ, українські військові експерти та журналісти 23 та 24 вересня активно попереджали, що постійні російські атаки та наступи на флангах Вугледара загрожують оточити український гарнізон у населеному пункті, що може змусити українські війська відступити з цього району, який протягом двох років був важливим українським опорним пунктом.

Проте потенційне захоплення Росією Вугледара навряд чи кардинально змінить перебіг наступальних операцій на заході Донецької області. Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом — російські війська вже контролюють більшість основних доріг, що ведуть у Вугледар (дорога T0509 Вугледар-Пречистка, дорога C050524 Павлівка-Вугледар і дорога T0524 Вугледар-Мар'їнка) і, ймовірно, вже реально загрожують вогнем зблизька, тому захоплення населеного пункту не надасть російським військам негайного доступу до нової дороги та не відріже українські війська від дороги, яка має вирішальне значення для їхнього логістичного постачання.

Потенційне захоплення Вугледара також не обов'язково надасть російським військам вигідну позицію для започаткування наступних наступальних операцій в інших місцях на заході Донецької області. Вугледар розташований за 23 кілометри на південь від шосе H-15, яке йде від Донецька до прикордонної зони Донецької та Запорізької областей, але територія між Вугледаром та шосе в основному складається з відкритих полів, які вимагатимуть від російських військ проведення успішних механізованих атак через райони, які можуть стати надто важкими задля досягнення швидших тактичних успіхів.

Вугледар також знаходиться приблизно за 30 кілометрів на південь від районів на південний схід від Покровська, які в цей час є пріоритетними для російських військ, і ворожим військам доведеться маневрувати більш ніж на 30 кілометрів відкритою місцевістю, щоб суттєво підтримати наступальні зусилля на південний схід від Покровська. Раніше ISW оцінювала, що російські наступальні зусилля в районі Вугледару та Покровська взаємно посилюють одна одну і спрямовані на те, щоб розтягнути українські сили вздовж ширшого фронту в Донецькій області, але гіпотетичне захоплення Росією Вугледара не обов'язково буде досить значним в оперативному плані, щоб розтягнути українські сили ще далі у цьому районі.

Нагадаємо, нещодавні удари по великих російських арсеналах призведуть до того, що у противника виникнуть серйозні логістичні проблеми. Через втрату ворогом значної кількості боєприпасів, його здатність наступати на Донеччині та оборонятися на Курщині суттєво послабиться.