дитина
15:54

У реабілітаційному центрі у Львівській області, ймовірно, мали місце випадки фізичного, психологічного та сексуального насильства над дітьми. Директора центру підозрюють у цих злочинах. Про це повідомив омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

У закладі проживають найбільш уразливі категорії дітей: сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, а також діти з особливими освітніми потребами.

Зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за "погану поведінку" чи порушення розпорядку дня.

Лубінець зазначив, що протягом останніх шести місяців діти та інші особи, які діяли в їхніх інтересах, зверталися із заявами до поліції, місцевої служби у справах дітей і департаменту освіти, але не отримали жодної реакції. Натомість, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу вони зазнавали побиття та принижень.

Омбудсмен звернувся до поліції, відкрито кримінальну справу за частиною 3 статті 153 ККУ "сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи". Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці.

Офіс генпрокурора повідомив, що було розпочате досудове розслідування за фактом сексуального насильства щодо неповнолітньої особи (ч. 3 ст. 153 КК України). Санкція статті передбачає покарання - позбавлення волі на строк до семи років.

У поліції додають, що також правоохоронці зробили подання щодо відсторонення від виконання службових обов’язків керівника закладу.

Раніше повідомлялося, що українка вагітна восьмою дитиною, стала жертвою домашнього насильства.

Крім того, на Полтавщині підлітки вчинили сексуальне насильство над неповнолітнім хлопцем.

Також ми писали, що чоловік ґвалтував трьох дітей своєї співмешканки.