1 жовтня
14:13

Щороку 1 жовтня українці відзначають День захисників та захисниць України. Ця дата присвячена вшануванню героїв, які присвятили своє життя захисту країни та її суверенітету.

1 жовтня

Цей день набув особливого значення під час повномасштабного російського вторгнення та став символом визнання та вдячності військовим і громадянам України, які встали на захист своєї країни.

Нагадаємо, що спочатку це державне свято мало назву День захисника України, але згодом президент України Володимир Зеленський підписав закон про перейменування свята на День захисників і захисниць України.

До того ж раніше свято відзначали 14 жовтня, оскільки дата була пов'язана з Днем українського козацтва і Дня Покрови Пресвятої Богородиці. Проте дата свята змінилася. У 2023 році його перенесли на 1 жовтня через перехід Православної церкви України та УГКЦ на новий календар.

Сьогодні українці згадують загиблих та померлих воїнів, які стали на захист нашої держави, несуть квіти до меморіалів та пам'ятників.

1 жовтня

1 жовтня

Раніше повідомлялося, які виплати передбачені пораненим захисникам.

Зазначимо, що від 29 березня в Україні розширено коло осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги за загиблих військових. Серед них - жінка або чоловік, з яким загиблий (померлий) проживали разом, але не перебували у шлюбі, якщо спільне проживання встановлено рішенням суду, що набрало законної сили.

ЗАКОН УКРАЇНИ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Нагадаємо, українцям розказали, як отримати пенсію, якщо годувальник зник безвісті.

Також ми писали, що звільнені з полону українці можуть отримати 100 тисяч гривень.