Володимир Горковенко
17:49

Син депутата Київської облради від партії «Європейська Солідарність» Володимира Горковенка Назар виявився власником британської компанії KYIV420 LTD, яка торгувала футболками з принтами із символами та назвами наркотичних та психоактивних речовин.

Про це йдеться у розслідуванні видання «Інформатор».

Видання зазначає, що Горковенко-молодший навчається у Bayes Business School, курс навчання у якій обходиться щонайменше 92 тисяч фунтів (понад 4,1 млн грн за весь період або по 1,4 млн грн на рік).

При цьому паралельно з навчанням Назар Горковенко відкрив у Лондоні компанію KYIV420 LTD, яка займалася продажем одягу з авторськими принтами. Як зазначає видання, сама назва компанії відсилає до однієї зі сленгових назв марихуани.

«Мабуть, забувши, що приїхав до Лондона вчитися, Горковенко-молодший відкрив у британській столиці компанію під назвою KYIV420 LTD. Назва доволі дивна і не зовсім зрозуміла широкій аудиторії. А річ у тім, що 420 на сленгу споживачів наркотичних речовин означає марихуана або гашиш», - зазначає «Інформатор».

Також розслідувачі знайшли сайт компанії Горковенка-молодшого, на якому рекламується одяг з принтами зображень різних наркотичних та психоактивних речовин – MDMA (амфетамін), марихуана, ЛСД, Ксанакс тощо. Одна з футболок напряму відноситься до України: на ній зображено стилізований герб Києва, де замість листя каштана – лист марихуани.

футболка

футболка

Видання зазначає, що компанію у Лондоні Назар Горковенко закрив, але в Україні працює сайт з такою ж назвою, але під іншим доменом. На ньому продаються «бошки» і «гарик», що у перекладі зі сленгу означає марихуана та гашиш. Розслідувачі підкреслюють, що і перший, і другий сайти створені у 2023 році з різницею у два місяці.

Автори припускають, що в даному випадку була застосована маркетингова технологія, коли заборонені товари рекламуються і просуваються за рахунок дозволених. Так, наприклад, виробники алкоголю або сигарет спонсорують спортивні заходи і просувають назву бренду, не рекламуючи самого продукту.

«Тож чи можуть футболки із принтами Kyiv420 рекламувати нелегальний магазин наркотиків Kyiv420? Відповідь на це питання мають дати правоохоронці. Однак вже зараз зрозуміло, що син депутата просуває Україну за кордоном не зовсім так, як того б очікували виборці Володимира Горковенка», - резюмує «Інформатор».