Вікторія Рощина
13:03

Україна порушила кримінальну справу щодо військового злочину та умисного вбивства у зв'язку із загибеллю полоненої журналістки Вікторії Рощиної. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора України.

"У звʼязку з інформацією про смерть української журналістки Вікторії Рощиної в рф, кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфіковано - воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством. 10 жовтня у медіа була оприлюднена інформація про смерть української журналістки Вікторії Рощиної, яка незаконно утримувалася російською федерацією", - йдеться у повідомленні.

У звʼязку із цим, кримінальне провадження, розпочате за фактом її зникнення за ч. 1. ст. 438 КК України докваліфіковано частиною 2 ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством.

Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюватиме Головне слідче управління Служби безпеки України.

Як пише ASTRA, про смерть української журналістки стало відомо напередодні. За словами депутата Верховної Ради Ярослава Юрчишина, батьки Рощиної отримали сповіщення про це від російської влади.

«За офіційною інформацією від російської влади, це сталося під час етапування з Таганрога до Москви», — зазначив Юрчишин. Пізніше депутат видалив своє повідомлення.

Рощина перестала виходити на зв’язок у серпні 2023 року під час підготовки репортажу на окупованих територіях України. Згодом Міністерство оборони підтвердило, що її було затримано і вона перебуває в полоні.

Рощина висвітлювала події війни в Україні з перших днів російського вторгнення в лютому 2022 року, публікуючи свої матеріали в «Українській правді», «Громадському» та «Радіо Свобода». У 2022 році Міжнародний жіночий медіа-фонд (IWMF) нагородив її премією «За мужність у журналістиці».