СБУ
17:55

Служба безпеки України та Національна поліція продовжують боротися з корупцією, що стосується ухилення від мобілізації. Цього разу було виявлено та ліквідовано три схеми у Києві, Черкасах та на Закарпатті. У результаті було затримано організаторів незаконних оборудок, серед яких керівники приватних вищих навчальних закладів та посадовці військово-лікарських комісій.

Схема на Закарпатті: фейкові «студенти»

На Закарпатті було викрито ректора та проректора приватного університету, які зараховували ухилянтів до свого та іноземного вишів без вступних екзаменів. Керівництво обіцяло «студентам» оформлення відстрочки від мобілізації. До цієї діяльності було залучено посадовця військової служби правопорядку.

Після викриття схеми СБУ, Ужгородський РТЦК скасував 225 незаконно оформлених відстрочок.

Київщина: аспірантура «заднім числом»

На Київщині затримали заступника директора фінансового коледжу та двох його підлеглих, які «задніми числами» оформлювали ухилянтів до аспірантури. Ухилянти отримували можливість уникнути мобілізації та виїхати за кордон. Вартість таких «послуг» становила до 8 тисяч доларів.

Черкаси: фальшиві висновки про непридатність

У Черкасах було викрито трьох представників військово-лікарської комісії, які продавали ухилянтам фальшиві медичні висновки про непридатність до служби за станом здоров’я. Організатори схеми залучили медсестру для пошуку клієнтів.

Правова відповідальність

Усім затриманим було оголошено підозри за кількома статтями Кримінального кодексу України, що передбачають до 8 років позбавлення волі.

Комплексні заходи були проведені за процесуального керівництва Київської, Закарпатської та Черкаської прокуратур.

Нагадаємо, командир 13-ї бригади Нацгвардії «Хартія» полковник Ігор Оболєнський заявив, що варто знизити вік для мобілізації в Україні до 21 року. Він переконаний, що 21-річні молоді люди зможуть працювати більш ефективно.

Зазначимо, член парламентського комітету з питань національної безпеки Федір Веніславський повідомив, що бойові частини відмовляються мобілізовувати чоловіків віком 50-60 років, оскільки вони не в змозі виконувати необхідні завдання. Водночас є два випадки, коли цю категорію можуть призвати на службу.