Війна дронів
17.10.2024 09:59

Над Україною літає мало пілотованих літаків, але над нею йде повітряна війна, яка дуже впливає на те, що відбувається внизу. Українські перехоплювачі неухильно засліплюють російські розвідувальні пристрої, не дозволяючи їм робити дальні атаки.

Про це йдеться у матеріалі Forbes.

Росія теж шукає способи дати відсіч, але перехоплювачі стають все більш потужними в перегонах технологічних озброєнь. Це життєво важлива боротьба у рамках цього конфлікту, а й у майбутніх військових протистоянь.

Українські системи ППО – від ракет Patriot до нових F-16, не дозволяють російським літакам літати над Україною, але натомість вони кидають високоточні бомби з великої дистанції. Іноді росіяни запускають до сотні бомб за день, найбільша їх важить понад три тонни. У той же час росія використовує свою все ще значну перевагу у важкій артилерії для обстрілу українських позицій, а також завдає ударів далеко за лінією фронту за допомогою боєприпасів Lancet, що баражують.

Всі ці атаки спираються на точну розвідувальну інформацію про українські позиції, яку отримують за допомогою всюдисущих безпілотників. росія має змішаний флот безпілотників Орлан-10 і Орлан-30, ZALA, SuperCam та інших, кожен з яких виконує певну роль, спрямовуючи авіаудари, артилерійські або бомбардувальні боєприпаси.

Ці маленькі безпілотники з фіксованим крилом важко збити. На великій висоті, вони практично невидимі, мають меншу радіолокаційну та інфрачервону помітність, ніж пілотовані літаки, і занадто численні, щоб їх можна було збити обмеженими запасами зенітних ракет України. Але іноді тактична потреба вимагає збити Орлан-10 вартістю 100 тисяч доларів ракетою Stinger вартістю 480 тисяч доларів.

Проте в останні місяці Україна пристосувала свої безпілотники FPV, які зазвичай використовуються для ураження танків, артилерії та інших наземних цілей, як висотні перехоплювачі. Гоночні квадрокоптери вартістю 700 доларів тепер можуть вражати безпілотники-розвідники на висоті 12 тисяч футів, і їх ураження зростає.

Здібність знищувати російські «очі» в небі може повністю змінити ситуацію на землі. Наприклад, є деякі свідчення того, що Курська наступальна операція України змогла швидко захопити позиції, бо вони знищили російських безпілотників-розвідників, внаслідок чого росіяни не змогли відстежити та націлити атакуючі сили.

Нагадаємо, російська пропаганда поширює фейки про українських військових, які нібито катують мирних росіян у Курській області.