Олександр Харченко
15:42

Олександр Харченко, який поширив неправдиву інформацію про можливе припинення постачання електроенергії з Європейського Союзу в Україну під час опалювального сезону, цього року отримав понад 1,5 млн грн від державних компаній. Зокрема, близько 1 млн грн надійшло від Національної енергетичної компанії «Укренерго», ще 0,5 млн грн — від Енергетичної компанії України, передає тг-канал "Труха".

Нагадаємо, цього тижня Харченко вийшов з «гучною» заявою, що, нібито, імпорт електроенергії з ЄС буде припинено. І посилався на Європейське енергетичне товариство. Енергетичне співтовариство, в свою чергу, наступного дня звинуватило експерта в дезінформації та маніпуляціях, що підривають інтереси держави, однак державні підприємства продовжують оплачувати його «інформаційно-консультаційні послуги».

Загалом з початку війни Харченко отримав близько 12 млн грн від державних енергетичних компаній, основним платником виступала «Укренерго» під керівництвом Володимира Кудрицького.

Як повідомлялось раніше, Харченку закидають антиукраїнську позицію та роботу в інтересах російського ІПСО в частині поширення інформації, яка спрямована на дестабілізацію енергетичної ситуації в країні.
Зокрема, Харченко нещодавно перерахував міста, в яких залишаються вцілілими розподільчі підстанції. Після цього низка російських ЗМІ використали його коментар, вказуючи, що це допоможе “визначити нові цілі для російських ракетних атак”.

Крім того, раніше Харченко поширював дані про нібито “аварію на Південноукраїнській АЕС”, а також про нібито “чорну зиму” для України.

Також, низка публічних заяв Харченка стосуються нібито необхідності спровадження газової генерації в Україні, замість розвитку атомної енергетики. Такі висловлювання теж є проявом ворожого ІПСО, наголошували в Міненерго.