ТЦК
12:20

У Полтавській області на збірному пункті територіального центру комплектування (ТЦК) було знайдено тіло чоловіка з ознаками самогубства. Слідів насилля виявлено не було, йдеться у повідомленні Полтавського обласного ТЦК та СП у Facebook.

Розслідування та слідчі дії

Як повідомляє ТЦК, на місце події відразу було викликано правоохоронців, які розпочали слідчі дії. Чоловік був доставлений на збірний пункт поліцією, оскільки перебував у розшуку. Він відмовився проходити військово-лікарську комісію, після чого на нього був складений акт відмови.

Попередні обставини

За даними ТЦК, громадянин вже мав судимість за ухилення від призову (ст. 336 Кримінального кодексу України) й був засуджений на три роки позбавлення волі з випробувальним терміном, який завершився у вересні цього року. В ТЦК також заявили, що жодного фізичного чи психологічного тиску на нього не здійснювали.

Службове розслідування

Правоохоронці порушили кримінальну справу, а для з'ясування всіх причин і обставин інциденту проводиться службове розслідування.

Нагадаємо, Національна рада закликає медіа до коректного та професійного підходу у висвітленні чутливих тем, зокрема процесу мобілізації та діяльності ТЦК. Ці теми зазнають особливих інформаційних атак через активне фокусування та поширення фейків з боку ворога.

Тим часом у мережі продовжують з'являтися відео, де працівники ТЦК з бійками затримують військовозобов'язаних на вулицях, при чому в офіційних коментарях, як правило, пишуть що ніяких порушень з боку військових не було виявлено.

Українцям порадили, що робити, якщо чоловіка силоміць забирають до ТЦК.

Нагадаємо, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу.