затримання
12:50

Національна поліція та СБУ в Запоріжжі затримали групу людей, яких завербували російські спецслужби для здійснення підпалів автомобілів українських військових та поліцейських. Серед затриманих — 20-річна місцева дівчина, її 26-річний співмешканець та неповнолітній. Зловмисники виконували злочинні завдання за вказівкою кураторів з Росії, фіксували їх на відео для отримання грошей.

підпал

Злочинна діяльність: підпали авто ЗСУ та спецтранспорту поліції

Під час обшуків правоохоронці встановили, що жінка через Telegram-канал шукала «легкий» заробіток. Вона погодилась виконувати завдання російських спецслужб: знаходити та підпалювати автомобілі українських військових і поліцейських. У серпні вона залучила до злочинної діяльності неповнолітнього хлопця, який підпалив автомобіль Hyundai. Згодом сама здійснила підпал авто Honda, а разом зі своїм співмешканцем підпалила поліцейський спецтранспорт на режимному об'єкті.

Розкриття через зраду куратора

Попри успішні акції, куратор із РФ вимагав від агентки продовження діяльності. Проте, коли вона зажадала оплати, він анонімно передав поліції скріншоти їхніх листування та інформацію про її злочини. Це стало додатковим доказом для слідства, що допомогло викрити та затримати всіх фігурантів.

Обвинувачення та запобіжні заходи

Зловмисникам пред'явлено підозру у вчиненні державної зради та злочину, вчиненого групою осіб. Їм загрожує до довічного позбавлення волі. Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи: тримання під вартою та домашній арешт. Досудове розслідування триває, а поліція перевіряє фігурантів на причетність до інших злочинів.

Попередження від поліції

Правоохоронці Запоріжжя нагадують громадянам не піддаватися на провокації та пропозиції російських спецслужб, оскільки подібні дії можуть призвести до серйозних кримінальних наслідків. Повідомити про підозрілі дії можна через спеціальний чат-бот «Воєнні злочини рф у Запорізькій області» за посиланням https://t.me/zpsuvrzuuzk.

Раніше ми писали, що після успіхів у Донецькій області російські окупаційні війська можуть спробувати захопити Запоріжжя.