затримання
17:04

Польська прокуратура оголосила про затримання чотирьох осіб, яких підозрюють у причетності до міжнародної диверсійної діяльності. За даними RMF24, затримані підозрюються в надсиланні пакунків з вибуховими матеріалами, які самозаймалися під час авіаперевезення.

Міжнародний розшук і співпраця

Ще двоє підозрюваних оголошені в міжнародний розшук. За словами прокурора Катажини Калув-Яшевської, правоохоронці продовжують активні заходи для встановлення всього кола осіб, причетних до діяльності групи, працюючи у співпраці з правоохоронними органами інших країн Європейського Союзу.

Розслідування диверсійної діяльності

Розслідування охоплює підозри у співпраці з іноземними спецслужбами та здійсненні диверсійних актів. Групу підозрюють у пошкодженні промислових об'єктів та критичної інфраструктури, зокрема аеропортів, літаків і транспортних засобів як у Польщі, так і в інших країнах ЄС.

Вибухівка у посилках та плани на міжнародну діяльність

Обвинувачені нібито відправляли через кур'єрські служби вибухові та небезпечні матеріали, які могли самозайматися або детонувати під час транспортування. Пакунки надсилалися до країн ЄС та Великої Британії. Однією з цілей групи було тестування каналів для відправлення таких вантажів до США та Канади.

Активізація диверсійної діяльності

Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) зауважило, що польські спецслужби фіксують активізацію диверсійної діяльності, яку координують російські спецслужби. Ця діяльність спрямована проти Польщі, країн ЄС та НАТО. Прокуратура веде кілька розслідувань, і наразі звинувачення висунуто близько 20 підозрюваним.

Раніше повідомлялося, що в Україні поліцейські спільно зі Службою безпеки (СБУ) затримали дві групи диверсантів на Вінниччині та Київщині. Зловмисники здійснювали підпали на замовлення російських спецслужб, сподіваючись на легкий заробіток, але замість грошей отримали підозри у скоєнні диверсії.