28 жовтня
12:50

Сьогодні, 28 жовтня, в Україні відзначається День визволення від фашистських загарбників. Це свято було встановлено Указом Президента України 2009 року з метою вшанування героїчного подвигу та жертовності українського народу під час Другої світової війни.

Сьогодні українці вшановують тих, хто ціною власного життя боровся і переміг жорстокий режим нацистської окупації. Згадують тих, хто не здався і стояв до кінця, захищаючи життя мільйонів.

На жаль, сьогодні частина українських територій знову перебуває під окупацією, але цього разу іншої держави.

День бабусь і дідусів

Як пише sud.ua, сьогодні також святкують День бабусь та дідусів. Це свято створено для того, щоб показати свою вдячність бабусям і дідусям за їхню любов, турботу та мудрість.

Всесвітній день дзюдо

Крім того, 28 жовтня — Всесвітній день дзюдо. Це свято було засноване Міжнародною федерацією дзюдо (IJF) 2011 року з метою підвищення обізнаності про дзюдо та його цінності.

Міжнародний день шкільних бібліотек

А ще в цей день відзначають Міжнародний день шкільних бібліотек. Це свято було започатковане Міжнародною асоціацією шкільних бібліотек у 1999 році. Мета цього дня — підвищити обізнаність про важливість шкільних бібліотек у розвитку освіти, читання та інформаційної грамотності серед учнів.

Пам'ять святих мучеників

Віряни вшановують пам'ять святих мучеників Терентія і Неоніли.

Пам’ятні події

  • 1913 рік — відкривають трамвайний рух у Вінниці.
  • 1920 рік — країни Антанти підписують з Румунським королівством "Бессарабський протокол", який віддає Бессарабію Румунії.
  • 1938 рік — 17 тисяч польських євреїв заарештовано у Третьому Рейху і відіслано до польського кордону.
  • 1989 рік — Верховна рада Української РСР ухвалює закон про державний статус української мови.
  • 1993 рік — Сенат Австралії визнає Голодомор в Українській СРР актом геноциду.
  • 2007 рік — представлений список "100 геніїв сучасності, які живуть сьогодні" британської газети The Daily Telegraph, до нього увійшов український художник Іван Марчук.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли в Україні буде Різдвяний піст за новим календарем.