Коли краще починати саджати: календар посіву 2020
07.02.2020 17:50

Вже скоро настане сезон польових і садових робіт. Досвідчені землероби знають, що до нього краще готуватися поступово і завчасно, щоб урожай був хорошим і виправдав очікування. Багато садівників і огородників використовують місячний посадковий календар. Сьогодні ми розповімо, що він піднесе нам на лютий місяць і які будуть найбільш сприятливі дні для роботи в саду і на городі.

Які рослини краще саджати в лютому, а які – ні

Як правило, сезон посіву розсади починається з середини останнього місяця зими. Але не всі рослини краще висаджувати заздалегідь: є культури, які ростуть швидко і, як наслідок, розсадного горщика їм буде недостатньо для розвитку коренів, вони загинуть.

Таким чином, взимку краще садити ті рослини, які мають довший період вегетації. Плюс варто враховувати регіон вирощування: якщо це південна Україна, розсаду можна висаджувати в грунт вже в квітні-травні, а ось в Росії в цю пору буде ще досить холодно.

Не буде зайвим для огородника подбати і про освітлення для розсади. Незважаючи на те, що у цьому році в Україні зима видалася теплою, сонця все одно недостатньо для росту рослин.

Фази Місяця в лютому 2020 і посівний календар

На початку і в кінці місяця Місяць буде зростаючим і в цей період добре буде сходити розсада листових культур.

Середина лютого пройде з повним і спадаючим Місяцем - відмінний період для росту і зміцнення коренів рослин.

1-3 лютого (молодий зростаючий Місяць) — хороші дні для висадки насіння. Вони будуть добре сходити і швидко рости, також буде максимальна користь від добрив.

До 8 лютого (зростаючий Місяць, перша чверть) буде сприятливий час для вирощування розсади садових культур (дерева, квіти, чагарники).

9 лютого - день повного місяця, це відмінний час для висадки рослин на їх постійне місце росту.

До 15 лютого Місяць піде на зменшення. У цей час листя отримуватимуть менше поживних речовин із ґрунту, і ті підуть в корінь рослини. Виходячи з цього можна краще приділити більше уваги цибулинним культурам і коренеплодам.

Наступні сім днів до 22 лютого також краще присвятити коріння і удобрення рослин через грунт. Триває період спадаючого Місяця, третя чверть.

23 лютого по місячному календарю садівника і городника несприятливий. Астрологи радять в цей день утриматися від посадочних робіт. Це новий місяць, і рекомендується провести цей дня не на городі або в саду, а з ріднми, друзями, близькими і сім'єю.

Кінець лютого (з 24 по 29 лютого) можна присвятити поливу рослин. У період зростаючого молодого місяця добре ростуть листя і листові культури (капуста, салати, зелень).

Поради садівникові за місячним календарем на лютий 2020

У цьому місяці варто подбати про дерева, провести побілку стовбурів - вона захищає від негативного впливу погодних явищ. Навесні вже може бути пізно, адже побілка захищає дерево від опіків стовбура ультрафіолетовим випромінюванням, вона відбиває сонячні промені і не дозволяє брунькам розпускатися занадто рано. Як наслідок можна уникнути раннього цвітіння і не боятися, що урожай пропаде через раптові весняні заморозки.

Необхідно подбати про гілки і бажано утеплити стовбури, струшувати сніг і лід, щоб ті не зламалися під вагою.

У цьому місяці прекрасний час для заготівлі живців для щеплення дерев. Саме час обрізати сухі гілки, прорідити крони, обробити гілки садовим варом.

Ідеальними днями в лютому для роботи з квітами будуть з 1 по 3 і 10-11 числа. У ці дні можна садити квіти, які виростають з насіння. А лікарські або сильно пахнучі сорти добре садити на розсаду в середині місяця - 16-17 числа. Багаторічні квіти календар рекомендує садити 19-20 лютого.

Поради для городників за місячним календарем на лютий 2020

Тим, хто займається розсадою і городом, буде не зайвим переглянути весь садовий інвентар для роботи. Можна придбати нові ящики для розсади, спеціальний грунт, купити посівні таблички або зробити їх вручну, наприклад, роздрукувати назви рослин на принтері.

Також слід звернути особливу увагу на посівні рослини, їх насіння: просушують, підігрівають, сортують, знезаражують і гартують.

У цей час деякі городники готують картоплю до посадки. Щоб бульби добре зійшли і дали достатній урожай, потрібно дати їм трохи прорости. А для цього картоплі необхідне світло і тепло від 8 до 14 градусів вище нуля.

Перший і останній тижні лютого ідеально підійдуть для посадок рослин і насіння в теплицях. Це стосується також і кімнатних рослин, вазонів та зелені (петрушки, кропу, цибулі, шпинату) на підвіконнях.

Нижче наведено таблицю з загальними зібраними даними, числами і рекомендаціями по догляду за садом і городом.

Місячний агро-календар, знаки зодіаку і стихії

Астрологи наполягають, що допомогу у виборі вдалого дня для догляду за садом і городом можуть надавати і знаки зодіаку. Протягом місяця вони змінюються і разом з тим змінюється стихія, якій вони підвладні, саме від неї і залежить успіх городньої справи.

1 і 2, 28 і 29 числа Луна в Тільці, тобто в знаку землі. 10, 11 в Діві, 18,19 в Козерозі. У цей час ідеально садити коренеплоди або рослини, для яких важливо зміцнити кореневу систему (буряк, редис, морква, редька, цибуля, картопля, селера і інше).

3 лютого в Близнюках, а також 12, 13 в Терезах, 20-22 у Водолії. Місяць під впливом повітряних знаків, що означає краще потурбуватися у ці дні про квіткові рослини (цвітна капуста і брокколі, соняшники, рапс і льон, усі квіти).

З 5 по 7 лютого Луна у водному знаку, Раку. 14, 15 в Скорпіоні, 23, 24 в Рибах. Ці знаки пов'язані з листовими рослинами (різні салати, капуста, шпинат, базилік, петрушка, розмарин та інше) і в цей період активно розвивається листя.

8 та 9 лютого Місяць у Леві, 16, 17 в Стрільці, 26, 27 в Овні - це вогненні знаки, які сприяють зростанню плодів. Це все фрукти і ягоди, бобові (квасоля, горох, гарбуз, кабачки, помідори) і інші рослини, які люблять тепло і сонце.

В цілому можна відзначити, що цей місяць дуже сприятливий для дачника. Найбільш вдалими будуть числа: 1 лютого, 7, 12 і 14, а також 28-е.

Найнесприятливіші дні - 23 лютого, згідно з місячним календарем посадки.