Андрій Ярмольський
03.07.2022 17:50

Українська політична еліта зарухалась. Восени ОП готує кадрові зміни в Кабміні, і вже є ті, хто приглядає собі там крісло.

Серед них – волинський чиновник, 31-річний Андрій Ярмольський. Маловідомий поки що для більшості персонаж, якого активно проштовхує в склад нового Кабміну голова ОП Андрій Єрмак.

Які ж досягнення Ярмольського так зацікавили праву руку президента? Молодий чиновник вже встиг попрацювати в луцькій прокуратурі, займався адвокатською діяльністю в Дніпрі, обіймав посаду першого заступника голови Івано-Франківської ОДА. Представляв інтереси Медведчука на Прикарпатті. На цьому кар’єра Ярмольського вже мала б закінчитись.

Та у вересні минулого року його призначили заступником голови Волинської ОДА. Саме тут, скориставшись війною, засвітився на історіях розкрадання гуманітарки, за що й був звільнений. Як стало відомо пізніше, темних плям в біографії Ярмольського достатньо. І на Банковій про це відомо.

По-перше, людина добре знається, як ховати призовників-ухилянтів закордоном. Ярмольський видавав офіційні листи з недостовірними даними військовозобов’язаним, з якими ті могли виїхати до Польщі нібито за гуманітарною допомогою. Робив це посадовець не один, що свідчить про налагоджену схему та хороші заробітки від такої «військової» допомоги державі. Слідство вже відкрило кримінальну справу.

Але це ще не все. Відчувши легкі гроші, він пішов далі, ще більше обкрадаючи українську армію. На склад гуманітарної допомоги, що належить Волинській ОДА, Ярмольський звозив бронежилети, бронепластини та плитоноски. Але не для передачі нашим військовим, а для подальшого перепродажу! В той час за документами на складі мав перебувати інший вантаж. Поки всі українці віддавали останнє для армії, Ярмольський, скориставшись своїм службовим становищем, наживався на цьому.

Йому було у кого вчитись. Тато – Ігор Ярмольський, теж дуже відомий на Волині. Будучи 20 років Маяківським сільським головою, він нажив 16 (!) земельних ділянок. Коли журналісти зацікавились, звідки у звичайного сільголови стільки землі, сказав, що «все від Бога». Так само ж, напевно, Бог підказував Ярмольському-старшому обкрадати селян, змушуючи їх вносити незрозумілі благодійні внески за видачу землі. В справу навіть втрутилась прокуратура, скасувавши внески. Але йому чхати на закон, і сільрада продовжила брати гроші з селян. Свої схеми сільголова прокручував через бухгалтера. Вона і розказала про все прокурорам.

Одразу видно, що яблуко від яблуні падає недалеко. Андрій Ярмольський дійсно взяв від батька все «найкраще». Пишаючись сином, Ярмольський-старший хоче ще більшого кар’єрного зростання для своєї кровиночки. І бачить його міністром в новому Кабміні. Тому разом з групою впливу дніпровських юристів почали активно відмивати ім’я Андрія. Він вже пише розумні колонки про заборону проросійських партій (Медведчук схвалив?), розказує, як людям отримати компенсацію за зруйноване житло. Напевно, ще не визначився, хоче очолити Мінюст чи в Мінрегіон. Де більше можна заробити на схемах, щоб і далі носити улюблений люксовий бренд Isaia.

Не гаючи часу, Ярмольський-молодший розносить байки, що останній місяць він допомагає секретарю РНБО Олексію Данілову. Думає, що це щось дасть його репутації.

Єрмак, замість того, щоб гнати цю сімейку подалі від себе, допомагає відмазати Андрія від кримінальних справ. Ні НАБУ, ні САП, ні НАЗК не зацікавились таким «цінним» кадром. Банкова готова вляпатись в черговий кадровий скандал, аби призначити корупціонера в уряд. В повоєнний Кабмін країни, громадяни якої віддаючи свої життя, борються за нову Україну. Це і є наш шлях до членства в ЄС та боротьби з корупцією?