Сергій Саранов
14.04.2023 16:51

Другий рік війни, яку Росія агресивно веде проти України. Більшість проросійських діячів або втекли до Москви, або випали з інформаційного поля. Однак, як би це не шокувало, але дехто намагається продовжувати працювати в нашій країні, уміло маскуючи російське фінансування. Мова про Сергія Саранова, громадського діяча та помічника нардепа від «Слуги народу» Олега Семінського, повідомляє інтернет-видання "Кордон".

Відомо, що Остап Бендер, як великий комбінатор та ідейний борець за грошові знаки, хоч і був антигероєм роману Ільфа і Петрова, але став прикладом наслідування для багатьох. Жага до збагачення шляхом приписування собі неіснуючих регалій – це, на жаль, стосується і деяких українських публічних діячів. Чого варта лише історія з розкриттям психолога-шахрая Спартака Суботи, яку обговорюють останній тиждень у ЗМІ та соціальних мережах.

Куди більш філігранно поводять себе ті, хто до повномасштабного вторгнення Росії в Україну займав проросійську позицію. Зараз деякі з тих, хто ще вчора кормився з годівнички Кремля, активно піарять себе в якості чи не найбільших волонтерів та благодійників. Як це робить помічник народного депутата від «Слуги народу» Олега Семінського – Сергій Саранов.

Його громадська організація «Голос України» чи не щодня публікує звіти про допомогу дитячим будинкам, ветеранським організаціям та лікарням. Сам Саранов продукує дописи про необхідність «дати відсіч агресору». Проте, навряд чи його слова є правдивими, адже фінансування на свою діяльність Сергій Саранов продовжує отримувати від посіпак Кремля.

В одному з останніх розслідувань журналіст «Української правди» Михайло Ткач детально розповідає про роботу готелю Прем’єр Палац в Києві, який належить до сфери інтересів російської групи «лужниківських» та контролюється депутатом Держдуми РФ Олександром Бабаковим, президентом московського армійського футбольного клубу ЦСКА Євгенієм Гінером та громадянином Росії Михайлом Воєводіним. Ці росіяни перебувають в санкційному списку РНБО України, а Бабаков також перебуває під санкціями ЄС та США.

Так, одним із гостей Прем’єр Палацу, який у спецслужбах називають не інакше, як «російський об’єкт», був вже згаданий Сергій Саранов. Здавалося б, чому серед інших більш впливових проросійських гостей, був ідентифікований Саранов, якого знають лише у вузьких колах?

По-перше, він є помічником на громадських засадах депутата від «Слуги народу» Олега Семінського. А по-друге, в його біографії яскраво прослідковується «російських» слід, на якому і був зроблений акцент в розслідуванні Михайла Ткача.

Олег Семінський дуже неоднозначна особа в українському політикумі та бізнесі. Його прізвище згадується в контексті кримінальної справи проти колишнього міністра транспорту Миколи Рудьковського. Вважається, що Рудьковський був організатором викрадення Семінського, якого протягом трьох років нібито тримали в заручниках та відпустили за загадкових обставин у 2015 році. У 2021 року правоохоронні органи звітували про розкриття цієї справи.

Втім за версією Рудьковського судити потрібно саме нардепа від «Слуги народу», адже на оприлюднених телефонних записах у кримінальній справі чути, як той відкрито заявляє про свої претензії до акцій компанії «Нафтогазвидобування», які належали колишньому міністру.

«Ось, я, Олег Валерійович, прийняв рішення ось таке. Я так подумав: А чим Микола Миколайович крутіший за Семінського Олега? Так, в цій ситуації? І я вирішив зробити ось так ось. 60/20/20. Тобто ми з тобою будемо отримувати дохід від компанії навпіл. Ось. До речі, у мене є до тебе ділова пропозиція дуже хороша - давай доходи з газопроводу поділимо навпіл, які ти отримуєш персонально?»- зафіксували слова депутата.

У 2020 році стало відомо, що помічницею Семінського працює Людмила Скоробагатько - колишня депутатка Чернігівської міської ради від Партії регіонів та активістка «АнтиМайдану». На з’їзді Партії регіонів у Харкові в лютому 2014 року вона назвала учасників Євромайдану «бандерлогами». Спочатку Семінський заявляв, що має намір звільнити опальну помічницю, але потім змінив думку і виправдовував слова регіоналки «складним життєвим періодом».

З останніх новин про Семінського відомо, що в жовтні 2022 року, він був у числі тих, хто не підтримав включення до порядку денного засідання Верховної Ради питання збільшення фінансування ЗСУ.

Саранов, який працює помічником Олега Семінського на громадських засадах, ще більше, ніж його начальник, погруз у проросійському болоті. Як вдалося дізнатися, гроші на свою активність Саранов отримує від опального забудовника та члена забороненої в Україні проросійської «Опозиційної платформи – За життя» Вадима Столара. Їхній зв’язок можна прослідкувати, якщо подивитися на його біографію більш детально.

На місцевих виборах восени 2020 року Сергій Саранов балотувався до Київської обласної ради від партії проросійського кандидата Андрія Пальчевського. У ЗМІ неодноразово повідомляли про те, що фінансував кампанію «Перемога Пальчевського» саме Вадим Столар.

Сергій Саранов

Андрій Пальчевський — кадровий військовий Росії, балотувався до Держдуми. На початку 2000-х повернувся до Києва та заснував приватну медичну клініку «Євролаб». Під час своєї кампанії Пальчевський активно «накручував» рейтинг за допомогою нині заборонених телеканалів кума президента РФ Владіміра Путіна – Віктора Медведчука.

Тож балотування Саранова від партії аж настільки проросійського кандидата як Пальчевський явно вказує на те, що і його власна політична позиція близька до Кремля. Більше того, співпраця з «російським гаманцем» Столаром продовжується і після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, тож вочевидь ідейні погляди Саранова не змінила навіть війна.

У 2019 році Сергій Саранов балотувався в якості самовисуванця на виборах у київському 212 окрузі. Його кампанія пройшла майже непомітно і політичні експерти та журналісти бачили в ньому технічного кандидата. Тоді ж він вказував, що працює менеджером з оптових продажів ТОВ «ПРАЙМГАЗ 2017».

Сергій Саранов

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, Саранов у 2015 році також мав відношення до компанії «Євро газ». Її керівником є адвокат Валерій Джяутов, з яким у Саранова є зв'язок і через інші компанії. В 2018 році народний депутат Борислав Береза направив депутатський запит до столичного голови про незаконну роботу АЗС у Деснянському та Дніпровському районах. Серед них і заправки «Євро газ».

Видання «Киев Власть» так описувало діяльність «Євро газу» (мовою оригіналу):

«По информации сайта 368.media, в январе прошлого года против компании “ЕвроГаз” было открыто уголовное производство из-за уклонения от уплаты налогов в размере 1,54 млн гривен при заключении договоров купли-продажи сжиженного газа в 2015-2016 годах. Помимо этого, как сообщал в июле прошлого года сайт “Актуальная правда”, все АЗС этой компании не имели разрешений, а также - продавали газ за наличные, не проводя через кассу. Стоит отметить, что по состоянию на 1 июня текущего года “ЕвроГаз” недоплатила в бюджет более 933 тысяч гривен налогов»

Але знають Саранова не тільки, як політичного діяча та псевдопідприємця. За допомогою державних реєстрів та соціальних мереж можна зрозуміти, що Саранов є типовим Остапом Бендером, який займається всім підряд і нічим водночас.

Отже, Сергій Саранов є керівником Всеукраїнської спеціальної колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Організація навіть подавалась до громадської ради НАБУ, але кандидат від неї посів лише четверте місце з кінця. Воно й не дивно, адже окрім передруку публікацій від державних правоохоронних органів в соціальних мережах, організація невідома своєю діяльністю.

Також Саранов керує громадською організацією «Голос України» і саме через неї зараз найбільше піариться на благодійності.

В той же час Сергій Саранов є засновником благодійного фонду Преподобного Сергія Радонежського. Як зауважується в описі діяльності фонду, його мета полягає у «здійсненні безкорисливої духовної, фінансової, матеріальної, консультативної благодійної допомоги нужденним». Але чомусь цю безкорисливу допомогу Саранов надає не від благодійного фонду, а від іншої організації.

Сергій Саранов
Фото зі сторінки Сергія Саранова у забороненій в Україні російській соціальній мережі «Вконтакте»

Але і це ще не всі активності Сергія Саранова. Виявляється, він також є магістром філософії та богослов’я. За інформацією з його сторінки у соцмережах вивчав богослов’я він в Ужгородській українській богословській академії імені Святих Кирила і Мефодія.

В той же час Саранов мав відношення до юридичної кампанії «УК», туристичної кампанії «Хані тур», агентства нерухомості «Мегажиття» та фонду сприяння дзюдо «Світова класика».

Важко уявити, як одна людина одночасно може керувати настільки різними за діяльністю компаніями, хіба що виконувати технічну роль «зіцголови Фунта».

Для чого ми настільки детально описали біографію такого собі Сергія Саранова? Основна ціль – викриття проросійського діяча, який, на жаль, на другому році війни продовжує паразитувати в Україні, прикриваючись посвідкою помічника нардепа Олега Семінського.