Андрій Татарченко та Ярослав Гордієнко
24.04.2023 14:45

Аграрний ринок ще довго пам’ятатиме аферу холдингу «Креатив». Банкрутство групи почалося влітку 2016 року, на той момент холдинг нині померлого нардепа Станіслава Березкіна був винен державним банкам 630 млн доларів.

Суди тривають і досі: нові акціонери «Креативу», правоохоронні органи та держава намагаються стягнути борги з колишніх топ-менеджерів та нащадків Березкіна.

Серед них і екс-зять померлого нардепа Андрій Татарченко, чоловік Вікторії Березкіної. З 2010 по 2015 рік Татарченко офіційно був директором «Креативу». Наразі більшість майна родини Березкіних заарештоване, але дещо вони встигли сховати від правоохоронних органів, переписавши на друзів або наближених людей.

Так у фермерського господарства «Прибужське», яке раніше належало родині Березкіних, з’явився новий власник, найкращий друг Андрія Татарченка - Ярослав Гордієнко. Він також встиг попрацювати у групі «Креатив», з 2014 по 2015 р. був керівником управління розвитку продажів холдингу. А після його банкрутства перейшов на роботу до української дочки швейцарського трейдера Mimier Trade S.A.

Андрій Татарченко та Ярослав Гордієнко товаришують не дарма: на новій посаді в швейцарській компанії Гордієнко організував аферу на кілька мільярдів гривень та «кинув» акціонерів. А тепер намагається представити себе жертвою рейдерів та кинути на гроші вже іншого бізнесмена.

Кидок на 6 млн доларів

У 2021 році компанії, якими керував Гордієнко, Mimier Trade S.A. та MMT Commodities заключили контракт на купівлю олії з Coraleni Trading LTD, яка є контрагентом агропідприємств групи “Формула Смаку”, що належить українському бізнесмену Олександру Табалову.

До цього часу Coraleni Trading LTD була достатньо давнім постачальником продукції Mimier Trade S.A., а згодом почали працювати і з MMT Commodities. Обидва трейдери спеціалізувалися на торгівлі олією. Обома компаніями керував особисто Ярослав Гордієнко. У першій він був на посаді директора, другу компанію Гордієнко представляв як таку, що входить до швейцарської групи Mimier Trade S.A.

З початку 2021 року Coraleni Trading LTD уклала два контракти на постачання олії для Mimier Trade S.A. та MMT Commodities. Обсяг поставок становив 4000 м/т олії на загальну суму $6,045 млн, з термінами виплат за контрактами у квітні та червні 2021 року відповідно.

Цього разу Mimier Trade S.A. та MMT Commodities вчасно за поставлену олію не розрахувалися та заявили про борги.

Сторони почали переговори, щоб врегулювати ситуацію. В результаті Ярослав Гордієнко запропонував кілька варіантів розрахунку за цю заборгованість.

«Спочатку Ярослав Гордієнко пропонував Олександру Табалову в якості компенсації за поставки врожай ранніх зернових, а пізніше – корпоративні права на фермерське господарство «Прибузьке», власником якого він на той момент був. Саме Гордієнко запропонував передати корпоративні права як гарантію виконання основного зобов’язання (не в рахунок погашення основного боргу). З нашого ж боку, йому пропонувалися як можливі шляхи погашення заборгованості — аграрні та фінансові розписки», — пояснювали суть спору в прес-службі «Формула смаку», де Олександр Табалов є головою правління.

У підсумку сторони домовилися обрати варіант передачі корпоративних прав на ФГ «Прибузьке» в якості гарантії. Після чого 13 липня 2021 року провели держреєстрацію змін до складу засновників господарства «Прибузьке», а підписи сторін на документах були засвідчені нотаріально.

А вже через 2 дні після проведення цієї угоди Ярослав Гордієнко звернувся до правоохоронних органів із заявою про те, що начебто господарство у нього забрали насильно.

У відповідь на такі кроки власник Coraleni Trading LTD Олександр Табалов також подав заяву до Кропивницького райуправління Національної поліції за подання Гордієнком заздалегідь неправдивої інформації про скоєння злочину. Нацполіція порушила за цим фактом кримінальне провадження, його розслідування триває.

А найближчим часом справу про фейкове рейдерство розгляне Ленінський районний суд міста Кропивницький, де суд розгляне правомірність дій нотаріуса.

Рейдер в овечій шкірі

Борг у 6 млн доларів перед компанією Олександра Табалова досі залишається непогашеним, а заяви про те, що начебто господарство атакували рейдери, є брехнею та спробою афериста прикинутися жертвою.

Написавши заяву до правоохоронних органів про те, що начебто ФГ «Прибузьке» у нього забрали примусово, Гордієнко точно знав, що втрачати йому нема чого, бо дуже скоро він покине Україну.

Влітку 2021 року, Гордієнко несподівано звільнився з Mimier Trade S.A. та виїхав за межі України. Причина втечі з’ясувалася дуже швидко: власники викрили аферу Гордієнка та ще кількох топ-менеджерів. Виявилося, що ММТ Commodities, яку вже екс-директор представляв на ринку як одне ціле з Mimier Trade, є просто клоном. Цю компанію було зареєстровано за тією ж юридичною адресою, що й Mimier Trade, але вона належала особисто Ярославу Гордієнку. Впродовж довгого часу всі прибуткові операції проводилися через компанію-клона, а Mimier Trade та швейцарським акціонерам залишалися лише збитки. Ця афера звучала на ринку не менш гучно за «Креатив» і наробила багато шкоди для бізнес-клімату України.

Сьогодні ж аферист Гордієнко не лише залишається без покарання, а й намагається ввести в оману Ленінський районний суд Кропивницького, прикидаючись жертвою. Але цього разу вийти сухим з води не вийде.