Ольга Панченко
30.05.2023 15:35

Добре бути суддею в Україні. Навіть у воєнний час. Адже сите життя нікуди не зникає. Все одно знаходяться люди, які за певні кошти намагаються «порішати» свої питання. І суддя, заради легких та швидких грошей, закриває очі на будь-яке правосуддя. І навіть якщо спіймають – завжди може викрутитися. Як от голова Харківського адмінсуду Ольга Панченко, пише "Відкрита Україна".

Вона була засуджена на 5 років за дачу хабара своїй колезі Олені Заічко за ухвалення «потрібного» рішення. Бо Заічко вчинила за законом – повідомила про це у правоохоронні органи.

Здавалося б, справедливість і закон перемогли. Ба, ні. Адже Панченко в останній момент викрутилася, і уникла покарання. Її адвокат надав фотокопію витягу з наказу командира військової частини, яким засвідчується, що вона зарахована до списків особового складу частини і служить на посаді санітарного інструктора медичного пункту 4-го стрілецького батальйону.

Тож Апеляційна палата ВАКС зупинила апеляційне провадження до звільнення Панченко з військової служби. І з кінця березня хабарниця трудиться у батальйоні з охорони та оборони об’єктів державного значення військової частини Нацгвардії Харкова. Ну як, трудиться… Хіба що, як санітарний інструктор, «інспектує» дорогі ресторани міста. Зокрема Панченко неодноразово помічали у військовій формі у центрі Харкова в закладі «Puri Chveni».

Панченко, лист

Звичайно, у цьому контексті, рішення Апеляційної палати ВАКС, м’яко кажучи, виглядає дуже дивним. Адже Панченко не знаходиться на передовій, десь в окопах чи на іншому кінці країни. Тож ніщо не заважало продовжити розгляд справи проти неї, і, принаймні, проводити засідання в режимі відеоконференції. Бо якщо Панченко може регулярно обідати у дорогих ресторанах, то так само може й приймати участь у засіданнях суду. Хіба що серед суддів ВАКС є ті, хто, за різними причинами, відверто їй симпатизує. Тому зупинення апеляційного провадження до звільнення Панченко з військової служби виглядає як спроба просто «зам’яти» справу.

Панченко, наказ

Весь час, з моменту порушення кримінальної справи хабарниця намагалась поквитатися із суддею Заічко, яка вчинила за законом. При цьому спочатку Панченко діяла сама, а пізніше – підключила своїх «соратників».

Так, ще у квітні 2021 року за її заявою у кабінеті Заічко був проведений обшук і вилучено всю техніку, навіть мобільні телефони. В результаті суддя певний час не могла виконувати свої обов’язки. Після цього їй неодноразово перешкоджали у доступі до її кабінету.

Далі Панченко підключила до цькування Заічко виконуючого обов’язки голови Харківського окружного адмінсуду України Михайла Спірідонова. І той почав переслідування не тільки самої судді Заічко, але й її дітей.

Приводом стало житло судді. У своєму позові Спірідонов заявляв, що, мовляв, діти судді неправомірно володіють двокімнатною квартирою, яка раніше була службовим житлом. При цьому Спірідонова не зупинило те, що всі дії щодо майна Заічко були вчинені за законом, документи та дозволи у повному порядку.

Сам же Спірідонов живе у трикімнатній квартирі, яка раніше теж вважалась службовим житлом, однак пізніше була вилучена з цього реєстру. Більше того, інші судді ХОАС так само, як і він, отримали право власності на колишні службові квартири. Однак чомусь лише Заічко в суді повинна доводити те, що житло вона отримала за законом. Можливо через те, що більше ні до чого «соратник» Панченко причепитись не може.

Що найцікавіше, Спірідонов на жоден допит по цій справі не з’явився. І тому сам «попав» на гроші, оскільки судді ВАКС кілька разів штрафували його за неявку, як свідка, за викликом детективів НАБУ.

Тож поки чесного суддю «кошмарять» свої ж колеги, головна особа цієї історії – хабарниця Панченко продовжує спокійно жити. Тепер вже у військовій формі.