енергетика України
29.06.2023 12:30

Для розкрадання цілої галузі чиновники долучили ділків з оточення екс-президента Януковича – Максима Єфімова і Едуарда Бондаренка. Довівши до банкрутства «Донбасенерго», вони прагнуть продовжити тягнути кошти з держави вже на «Центренерго», стверджує інтернет-видання "Відкрита Україна".

Енергетичний сектор України за час війни втратив колосальні кошти не тільки через обстріли. На тому, що лишилося, наживаються топ-чиновники країни – починаючи з голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, закінчуючи і прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Останній, судячи з усього, вирішив, що може керувати на свій розсуд будь-якою галуззю, бо є незамінною фігурою у владі, адже заручився підтримкою Давида Арахамії та Максима Єфімова.

Адже сам президент Володимир Зеленський запрошував Єфімова до себе в кабінет, щоб привітати з Днем народження, тож Шмигаль вирішив підкоритися такій «впливовій» фігурі. Тож трійка Шмигаль/Єфімов/Арахамія користуючись довірою вищого керівництва держави, безсоромно тиснуть на різні сектори економіки. У тому числі, на енергетичний.

Так, Єфімов довів до банкрутства підконтрольну йому «Донбасенерго», яка має величезні борги перед НАК «Нафтогаз».

Але, "Нафтогаз" в особі його голови Чернишова за весь час жодного позову до Донбасенерго не подавав, що свідчить про черговий випадок політичної корупції та лобізму.

Кричущими фактами корупції, яку покриває, чи може очолює Шмигаль – також є ситуація на Центренерго – крупного виробника електроенергії. Компанія керує трьома тепловими електростанціями – Вуглегірською, Зміївською та Трипільською. Фактично, Центренерго – це єдина енергетична компанія в Україні, яка належить державі, і постачає електроенергію з Трипільської ТЕЦ у Київ.

За останні роки нинішній уряд Дениса Шмигаля неодноразово намагався приватизувати її. Тобто, по факту, передати у власність комусь з олігархів. Однак поки ці спроби були безуспішними, незважаючи на неодноразові спроби доведення компанії до банкрутства. Схоже, уряд таки знайшов вихід. Тому прем’єр Шмигаль вирішив передати її в управління Міненерго. Іншими словами, віддати на поталу компанії нових вугільних магнатів – Арахамії і його бізнес-партнера Максима Єфімова, які зі своєї сторони тиснуть на міністерство.

ЗМІ неодноразово писали про їх корупційні оборудки у вугільній галузі. Варто лише згадати про те, що дует Арахамія – Єфімов розставили по всій вертикалі вугільної галузі «своїх» людей, починаючи від директорів державних шахт, закінчуючи центральними підприємствами, такими, як «Центренерго».

Цим підприємством донедавна керував Володимир Єгоров. До свого призначення на цю посаду він працював заступником комерційного директора ПАТ “Донбасенерго” та директором ТОВ “ДЕ Трейдінг” що належать нардепу Єфімову.

А директором «Донбасенерго» керує соратник Єфімова Едуард Бондаренко. Він був близьким соратником сім’ї екс-президента Віктора Януковича. І щільно сидів на вугільній темі, ще з 2012 року, а пізніше знайшов спільну мову з Арахамією через свого бізнес-партнера Єфімова.

Так, ще у 2019 році Єфімов та Бондаренко стали співвласниками ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська», яка працює на вугільних пластах, що раніше належали однойменній державній шахті ДП «Селидіввугілля». Шахта неодноразово потрапляла до гучних корупційних скандалів. Один з останніх – скандал із закупівлею комбайну з «ДНР» для шахти «Допробіллявугілля». Нагадаємо, тоді підприємство купило удвічі дорожче вживаний комбайн, який спочатку працював в Росії, а потім був перевезений на непідконтрольну територію України, де, зрештою, був проданий за 45 мільйонів гривень, хоча купувався за ціною у 22 мільйони гривень.

На цей кричущий факт корупції прем’єр Шмигаль аж ніяк не відреагував. А тепер голова уряду намагається передати єдиного державного виробника електроенергії – «Центренерго» – в руки Арахамії-Єфімова-Бондаренка. Тобто, віддати на поталу підприємство, з якого лише за 2022 рік викачано майже 10 мільярдів гривень коштів.

Тож замість того, щоб розробити чіткі плани по ліквідації заборгованості, Шмигаль віддає державне підприємство «сірим кардиналам» вугільної галузі. А ті, своєю чергою, отримуватимуть колосальні доходи, нарощуючи багатомільярдні збитки перед державою. А розраховуватися за їх оборудки доведеться бюджету і звичайним платникам комунальних послуг.

Іншим прикладом корупції – є ситуація на «Добропіллявугілля». Так, журналісти зробили ціле розслідування, де довели, що київські «смотрящі» за галузю Юрій Ларін, колишній заступник міністра енергетики Анатолій Корзун постійно збирають директорів державних шахт, зокрема «Добропіллявугілля», де роздають ЦУ, що як і де необхідно робити. Одна з таких зустрічей відбулася 8 квітня в київському ресторані. Журналісти дізналися, що державне «Добропіллявугілля», генеральним директором якого у лютому 2023 року призначено Володимира Сидорченка, може бути причетне до розкрадання державних коштів через тендерні схеми, зокрема через купівлю прохідницького комбайна з переплатою в 20 млн грн у структур із «ДНР».

Сам комбайн купили у компанії «Техномайн інвест», яка згідно з документами не може займатися виробництвом нових комбайнів. Основний напрямок її роботи – ремонт шахтного обладнання, а не виготовлення нового. Більше того, статутний капітал компанії складає 200 гривень! І все це – за благословення Ларіна та Корзуна, які відповідають перед Арахамією та Шмигалем.

Журналісти вже відправили всі зібрані матеріали до НАБУ та САП. Тож, чекаємо на порушення кримінальної справи, адже розкрадати країну під час війни – це мародерство. А за мародерство – покарання має бути одне.