енергетична система
19.09.2023 12:32

В Україні наближається опалювальний сезон. І попри те, що офіційні особи звітують про готовність енергетичного сектору до зими, запасів вугілля на складах, місцеві адміністрації попереджають: зима буде важкою, тож відключень не уникнути. І проблема полягає не тільки у ймовірних обстрілах з боку окупантів, а й у банальній корупції. Адже ТЕС, за даними експертів, відремонтовані лише на 30%. І це при тому, що «Енергоатом» з липня отримує більше коштів завдяки підвищенню тарифів. Однак його заборгованість перед енергоринком лише зростає. Тобто виходить, що кошти не пішли на ремонт енергосистеми, як планувалося.

Про це пише інтернет-видання "Антикорупційна правда" в своєму матеріалі.

Ні для кого не є секретом, що енергетика – це сфера, у якій «схеми» процвітали за всіх часів, час від часу просто змінюючи кураторів. І саме тому питання проходження опалювального сезону чи наявність світла у осенях українців – питання далеко не першої важливості для кураторів цих «схем».

Нинішнім же їх очільником є Ростислав Шурма – заступник голови Офісу президента. Це підтверджує низка авторитетних українських видань та журналістів – розслідувачів.

Просто коротко нагадаємо шлях становлення Шурми.

Син ексдепутата від «Партії Регіонів» та «Опозиційного блоку» навчався у “Києво-Могилянській академії” та у Київському економічному університеті ім.Гетьмана. У 2011-2012 рр. навчався у Московській школі управління “Сколково”.

З 2006 по 2019 роках працював у структурах групи “Метінвест” на різних керівних позиціях, у томі числі з 2012 очолював “Запоріжсталь”.

Паралельно з роботою на структури Ахметова, Шурма брав участь у регіональній політиці від “Партії регіонів” та “Опозиційного блоку”:

– У 2010 році обрався депутатом Донецької обласної ради від “Партії регіонів”.

– У 2015 році був призначений керівником Запорізької регіональної парторганізації “Опозиційного Блоку”.

– У 2019 році балотувався до Верховної Ради від партії “Опозиційного блоку”.

Після перемоги Володимира Зеленського на виборах президента України та призначення керівником його офісу Андрія Єрмака, Шурма став позаштатним радником ОП.

У 2021 році його призначили членом наглядової ради “Укроборонпрому”, а згодом заступником керівника Офісу президента.

Тобто усього лише кілька років тому його прізвище стояло у передвиборчому списку до ВРУ поруч із Євгеном Мураєвим, якого СБУ зараз підозрює у держзраді, та мером Одеси Геннадієм Трухановим, до якого у детективів НАБУ є безліч питань.

Нині ж Шурма є заступником голови Офісу президента. І заразом координує роботу більше десяти керівників державних підприємств та регуляторів, які за обсягами грошових потоків та впливом на економіку України перевершують можливості найбагатшого українця.

Цікаво, що, за даними ЗМІ, СБУ, перевіряючи потенційних кандидатів на цю посаду, видала щодо нього абсолютно невтішну характеристику. Так, за даними силовиків, Шурма є “колишнім тіньовим мером Запоріжжя”. Також СБУ згадує три провадження, де він значився фігурантом досудового розслідування щодо можливого підкупу виборців та потенційних розтрат бюджетних коштів службовими особами Запорізької міськради. Тобто з найрізноманітнішими «схемами» у різних сферах Шурма був знайомий давно.

Однак початок війни знівелював його «цікаве» минуле, тож Шурма впритул наблизився до вищого керівництва держави. І зараз офіційно курує економічну політику держави. Однак за даними журналістів-розслідувачів, крім цього заступник голови ОПУ повністю координує енергетичну галузь країни. Робить він це через міністра енергетики Германа Галущенка.

При чому не сам, а за допомогою голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії та його давнього партнера нардепа Максима Єфімова. Саме вони, за даними ЗМІ, давно і щільно контролюють вугільну сферу України.

Шурма через Галущенка контролює і керівників державної генеруючої компанії “Центренерго”, раніше це був Володимир Єгоров, а зараз – Андрій Чуркін. Щодо Єгорова, то цікавим те, що до свого призначення у грудні 2022 року во голови правління компанії, Єгоров очолював трейдингову кампанію “ДЕ Трейдінг” Максима Єфімова.Того самого нардепа, який є партнером Арахаімї по дерибану вугільної галузі. І саме через «схеми» Шурми та його карманних керівників, «Центренерго» не готове до зими – підконтрольні підприємству ТЕС зупинені, на них навіть не проводився ремонт, після російских обстрілів, в компанії немає вугілля на зиму, тож українців чекає на блекаут.

Тож по факту у сухому залишку маємо наступну ситуацію: поки керівництво держави з усіх сил намагається зробити все, щоб Україна перемогла у війні з Росією, прямо під їх носом народжуються і активно розвиваються нові корупційні боси, які повністю підім’яли під себе енергетичну і вугільну галузі країни. І замість спільної роботи задля перемоги та відновлення нашої країни, мільярди гривень йдуть на рахунки найближчого оточення президента. І чому правоохоронні органи, у тому числі. НАБУ, ДБР, БЕБ та інші, попри численні публікації у ЗМІ про кричущі факти корупції не реагують – питання відкрите.