Руслан Запаранюк
29.01.2024 11:55

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК), яка навіть у мирний час демонструвала зразки безпардонної корупції, тепер, у війну, перетворилася на конвеєр з видачі відкупних від мобілізації.

Судячи з того, на які, за інформацією правоохоронців, ціни хабарів за липову довідку про інвалідність буковинські медики сьогодні вийшли, мова йде про багатомільйонний кримінальний бізнес, пише в своєму матеріалі видання "Відкрита Україна".

І Буковина тут серед лідерів.

Правоохоронці зафіксували, що наразі в області видано понад 5 тисяч сумнівних довідок про непридатність до військової служби. Якщо взяти до уваги, що сьогодні вартість однієї зросла від 5 чи 10 тисяч доларів до 20, то легко можна порахувати, що прибутки від підриву обороноздатності держави у найменшій області країни вже перевищили 50 мільйонів доларів США!

І цей бізнес став розрекламованим та практично легальним, а головне - ефективним.

Місцева МСЕК працює без збоїв, нон-стоп, даючи високі гарантії, вкладаючись у максимально стислі терміни. А її військовозобов'язані клієнти, отримавши відкупного, одразу ж потужною хвилею виїжджають за територію України.

їжак в тумані

Ділки настільки опірилися, що ігнорують навіть правоохоронців, а ті, хто все ж попався на хабарях, здебільшого відбуваються дитячим переляком.

Очевидно, що це було б неможливим, якби цю галузь не підпорядкував собі голова Чернівецької ОВА - Руслан Запаранюк.

І, схоже, саме ці шалені фінансові обороти дозволили йому впевнено почуватися у владному фотелі та ігнорувати думку громадськості. А ще плювати на інтереси держави та на економічну ситуацію в області, як і на застереження патріотично налаштованих представників інших гілок влади.

Руслан Запаранюк

Більше того, складається враження, що й показові та жорстокі мобілізаційні заходи на вулицях Чернівців і райцентрів є настільки демонстративними з однією метою - перенаправити призовників та їхніх батьків на конвеєр МСЕК.

Те, що за великим рахунком йдеться про підрив обороноздатності держави, підігравання ворогу і загрозу майбутньому України, ділків, вірогідно, не особливо турбує. Як і те, що така позиція буковинської влади дискредитує президента та владу в країні загалом і підриває віру людей у Перемогу.

Керівником Чернівецької ОВА колишній банкір Руслан Запаранюк був призначений не так давно, але виглядає, що обжитися у владному кабінеті і сісти на фінансові потоки він встиг у максимально стислі терміни.

Як і зробити війну власною дійною коровою.

А величезні гроші, які потекли рікою, швидко прибрали не лише якісь моральні застереження та банальний страх, а й відповідальність за місію, делеговану йому державою.

І я би не здивувався одного разу почути, що нинішній чернівецький губернатор вже розгулює на якихось закордонних курортах. Скориставшись послугами тієї ж МСЕК, системою "Шлях" чи довідкою про опікунство від соціальних служб, котрі він теж у області "кришує". Ну і, звичайно, грішми, заробленими на зриві мобілізації.

Це коли вже конкретно запахне смаженим і коридорами ОВА почнуть снувати правоохоронці.

Але поки тихо, і конвеєр справно вивозить ухилянтів пачками, а кримінальні мільйонні статки примножуються, тож зриватися з такого хлібного місця він явно не збирається.

патрони

Напевно, від вседозволеності навіть не припускаючи, що караючий меч правосуддя та народний гнів доберуться і до нього.

А дарма.

Бізнеси на війні, горі, сльозах, крові завжди погано закінчуються. Як і зрада національних інтересів у найкритичніші для твоєї держави дні!