Володимир Гордійчук
23.02.2024 10:43

Чи може керівництво бойовими підрозділами у ході нинішньої війни виправдовувати порушення закону – ці питання уже час від часу постають у судовій та слідчій практиці. А що говорити, якщо мова йде про неправомірне привласнення майна у військовий час? Можна припустити, що після завершення воєнних дій у судах опиниться чимало випадків, подібних до того, який стався з начальником Центрального територіального управління Національної гвардії України Володимиром Гордійчуком. Випадок настільки еталонний для нинішніх військових зловживань, що про нього варто розповісти трохи детальніше, пише "ОРД".

Отже, з початком воєнних дій в розпорядженні генерал-лейтенанта фактично опинилися два автомобілі: спочатку це була Audi Q7, згодом же Володимир Іванович пересів на «Фольксваген Туарег» за номером АЕ002G. Така машина 2020 року випуску з номером кузова WVGZZZCRZMD005781 дійсно була поставлена на облік у військовій частині 3054 НГУ, та згідно з наказом №448 від 3 грудня 2022 року відповідальним за її експлуатацію було призначено начальника Центрального територіального управління, тобто Гордійчука.

Проблема полягає у тому, наскільки законним чином набутий цей автомобіль. Номінально «Фольксваген», що на початку 2022 року перебував на штрафмайданчику для тимчасово затриманих транспортних засобів у Дніпропетровську, було відчужено у громадянина Мангушева І.І. ще в перші дні російської агресії відповідно до указу президента про введення воєнного стану в Україні. Формально відчуження було зафіксоване актом СТД 3054-041 від 28 березня 2022 року, складеним Дніпропетровським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки та Дніпропетровською обласною військовою адміністрацією. В цьому ж акті, окрім інших характеристик автомобіля, на підставі висновку експертного дослідження ЕД-19/104-22/14114-АВ, встановлено його вартість – один мільйон 885 тисяч гривень.

Однак при цьому, як неважко переконатись із самого висновку ЕД-19/104-22/14114-АВ, цей документ було складено 22 червня 2022 року, тобто він зроблений майже через три місяці після укладання акту, який посилається на нього. А також через тиждень після того, як вже на підставі акту командир в/ч 3054 підписав наказ про введення «Фольксвагена» в експлуатацію. До того ж у акті відсутній необхідний за законом підпис колишнього власника майна (або його законного представника) про вручення йому примірника документу про відчуження та висновку про вартість майна.

generaru des html me2e7659

Ситуація наразі виглядає таким чином, ніби автомобіль був просто відібраний у його власника з посиланням на «військові потреби», але без дотримання жодних передбачених законом норм, з постфактум оформленими документами, скомпонованими в такому поспіху, що вони навіть суперечать одне одному. Військовий стан, звичайно причина поважна, але, як це готові підтвердити співробітники генерала Гордійчука, реквізоване авто не задіяно безпосередньо для потреб оборони держави, а використовується одним конкретним генерал-лейтенантом на свій розсуд. Гадаю, що всі наші читачі не раз дивувалися цивільним автомобілям з військовими номерами, припаркованими у дворах далеких від лінії фронту міст. А це ж, насправді, свідчення того, що фантомний «Фольскваген» Гордійчука – це не виключання з правил, а системне явище, яке зараз сприймається, як щось нормальне, хоча нормального тут мало, а законного – ще менше.

Бо корупція в силових структурах багатогранна і не зводиться до настільки одіозних випадків, як одіозні «яйця по 17 грн». Одне лиш оголошення воєнного стану не виправдовує нехтування нормами законодавства, зокрема, щодо відчуження власності громадян. В іншому разі примусове вилучення майна незаконне і тягне за собою кримінальну відповідальність за рядом статей – конкретна кваліфікація залежить від конкретних порушень під час відчуження.

Ми відслідковуватимемо хід даної ситуації та реакцію на неї безпосередньо міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка і командувача Національної гвардії Олександра Півненка. Бо перед законом мають бути рівні всі, навіть генерали – це єдина запорука неповторення таких випадків у майбутньому.