нардеп Халімон пограбував держпідприємство Дослідне господарство «Івківці»
15.03.2024 10:12

Всього за один рік абсолютно життєздатне, фінансово спроможне державне підприємство «Дослідне господарство «Івківці», що на Чернігівщині, перетворили в постійного боржника. Вже третій рік як воно загнане в банкрутство. З липня 2020 року агропідприємством керують люди, яких пов’язують з народним депутатом Павлом Халімоном. Призначений судом у грудні 2021 року арбітражний керуючий замість того, щоб гасити борги перед кредиторами та ефективно управляти майном, навпаки сприяв накопиченню боргів, пише інтернет-видання "Критика".

Цікавим є той факт, що борги виросли перед приватним підприємством, кінцевим бенефіціаром якого є друг Павла Халімона Сергій Селютін – ПП «Трансвіт». Фірма заявляє вимоги на 70 мільйонів гривень, які їй нібито заборгувало колись успішне держпідприємство. Насправді ж кредитори говорять, що банкрутство є штучним, а остаточною метою Халімона і Ко є заволодіння майном і п’ятьма тисячами гектарів родючих чорноземів, що належать господарству. Більше того – починаючи з липня 2020 року з підприємства без обліку у невідомому напрямку вивозили збіжжя. Земля працювала, господарство функціонувало, а борги тільки зростали. Кредитори порахували, що сума збитків тільки від вкраденого з полів врожаю за останні роки може перевищувати один мільярд гривень. У зв’язку з цим у березні минулого року Прилуцька окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч.4 ст.191 КК України. А нещодавно на території ДП «ДГ «Івківці» відбулись збори кредиторів, якими постановили усунути від виконання обов’язків призначеного судом розпорядника майна, відсторонити від посади діючого директора та звернутись до правоохоронців з заявою про вчинення чергового кримінального злочину.

Будівля, де знаходиться ДП «ДГ «Івківці»
Будівля, де знаходиться ДП «ДГ «Івківці»

Доцент схем аграрних

Лакшері автомобілі, спортивні мотоцикли, маєток на Печерську, квартира в США та чималі грошові заощадження в банку. Якщо вірити декларації Павла Халімона, то основним джерелом його доходу є зарплата народного депутата України – 474 316 гривня за рік. Звідки ж у нардепа гроші на розкішне життя? Навіть якщо додати то зарплати в парламенті ті 22 тисячі гривень на рік, які Павло Халімон отримує у Київському аграрному університеті Національної академії аграрних наук як доцент кафедри агроекономіки та менеджменту, суми не вистачить навіть на задекларований ним мотоцикл «BMW R1250GS Adventure».

На фото нардеп Павло Халімон
На фото нардеп Павло Халімон

Подейкують, що по справжньому великі гроші Павло Халімон почав заробляти з часу як сів на «схеми» з землями Національної академії аграрних наук. А відбулося це майже одразу після того як ще донедавна мало примітний хлопчина з Прилук отримав мандат довіри народного депутата України. Вже в липні 2020 року Україною прокотився гучний рейдерський скандал на державному підприємстві «Дослідне господарство «Івківці ІМП ім. В.М.Ремесло НААН».

Поліція штурмує селян з Івківців, які блокують теніку, що приїхала красти їх врожай
Поліція штурмує селян з Івківців, які блокують теніку, що приїхала красти їх врожай

Тоді прямо на полях господарства відбулись сутички між працівниками ДП та поліцейським спецназом, який застосував до людей грубу силу. На підприємство зайшла техніка одного з приватних підприємств, а посіяний на полях ДП врожай зібрали та вивезли у невідомому напрямку. Селяни закидали рейдерство нардепу Павлу Халімону та його партнеру прилуцькому аграрію Сергію Селютіну, фірма якого забезпечувала охорону держпідприємства.

На фото Сергій Селютін
На фото Сергій Селютін

Пізніше Україною прокотився черговий скандал з прізвищами Селютін та Халімон – ті вимагали у аграрія з Прилуччини Олега Дмитренка 40 мільйонів гривень «відкату» за право зібрати врожай. Павла Халімона тоді вдалося задокументувати під запис, проти нього відкрили провадження, але дуже скоро справу «поховали».

Наступний рік ситуація з вивезенням врожаю повторилась, а у грудні 2021 року за заявою ПП «Трансвіт», власником якого є Сергій Селютін, було відкрите провадження у справі про банкрутство держпідприємства.

Витяг з судового реєстру
Витяг з судового реєстру

Цікавий факт: практично за два дні перед відкриттям провадження про банкрутство ПП «Трансвіт» укладає з ДП «ДГ «Івківці» угоду на купівлю гербіцидів. Окрім того, що договори явно не вигідні за сумами, виникає ще й запитання щодо доцільності закупівлі гербіцидів у грудні місяці. Хтось явно був зацікавлений у збільшенні кредиторської заборгованості і цей хтось через два дні після підписання угоди подає до суду. Ось так всього за рік директор ДП від Павла Халімона умудрився перетворити успішне господарство в боржника та банкрута.

Арбітражний керуючий докерувався до нових боргів

Що ж відбувається далі? А далі суд призначає розпорядника майна, або ж арбітражного керуючого, який за логікою мав би вивести господарство зі стадії банкрутства, організувати управління підприємством та погасити борги перед кредиторами. Всього цього за два крайні роки не відбулося. Арбітражний керуючий В’ячеслав Пода впродовж більше, ніж двох років не проводив ні заходів щодо виявлення і збереження майна боржника, ні інвентаризації, ні – найголовніше створення комітету кредиторів, які б контролювали процес банкрутства державного підприємства.

Арбітражний керуючий В’ячеслав Пода
Арбітражний керуючий В’ячеслав Пода

Представник кредитора СТОВ «Батьківщина» Костянтин Підгорний закидає розпоряднику майна злочинну бездіяльність в інтересах конкретних осіб.

«Згідно закону, всі договори, які перевищують 2 відсотки балансової вартості господарства, а конкретно більше двох мільйонів гривень, мають проходити через арбітражного керуючого. Ми ж бачимо протилежне, борги зростають, розпорядник майна без діє. За більше, ніж два роки він навіть не спромігся зібрати кредиторів, до чого його зобов’язав суд», — каже представник кредитора.

Арбітражний керуючий В’ячеслав Пода пояснює, що ніби то не має права втручатись у господарську діяльність підприємства, бо це незаконно.

«Розпорядник не може втручатись у виробничий процес, наприклад пояснювати доярці як доїти корову чи агроному яку норму висіву виставляти, але договори, які укладає господарство, він повинен контролювати», — каже Підгорний.

Дивним є той факт, що документів, як стверджує В’ячеслав Пода щодо підписання договорів та угод розпорядник майна у директора держпідприємства не вимагав, а от вимоги щодо збільшення заборгованості від ПП «Трансвіт» у суд чомусь заходять.

До чого ж догосподарювався арбітражний керуючий?

Згідно з матеріалами по справі про банкрутство Господарським судом Чернігівської області встановлено: «Починаючи з 31 липня 2020 року по теперішній час між ПП «Трансвіт» та ДП «ДГ «Івківці» було укладено ряд господарських договорів, за якими ПП «Трансвіт» на відповідних умовах надавало сільськогосподарські послуги боржнику та поставляло продукцію. Свої зобов’язання ПП «Трансвіт» за відповідними договорами виконало, але у свою чергу ДП «ДГ «Івківці» у визначений строк не сплатило на їх виконання належні грошові кошти, що призвело до утворення боргу». Цікаво те, що відповідно до укладених договорів сума основного боргу становить 2 мільйон 650 тисяч гривень. А пеня за період прострочення із 23.11.2021 по 13.01.2022 становить 66 мільйонів 721,92 гривень. Ще майже 16 тисяч гривень нарахували на інфляцію та 530 тисяч гривень на штраф. Загальна ж сума кредиторських вимог ПП «Трансвіт» до ДП «ДГ «Івківці» складає понад сімдесят мільйонів гривень.

Витяг з судового реєстру
Витяг з судового реєстру

Вкрали на мільярд

Фактично замість того, щоб погасити борги перед кредиторами призначений судом розпорядник майна допустив додаткове зростання заборгованості. Окрім цього у нього на очах два роки поспіль вивозили у невідомому напрямку збіжжя з державних полів. Виходячи з листа старшого слідчого Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області капітана поліції Андрія Філозопа, встановлено системність розкрадання майна боржника. Правоохоронці встановили, що службовими особами ДП «ДГ «Івківці» МІП імені В.М.Ремесла НААН» протягом 2022-2023 років при здійсненні обробітку землі державного підприємства вчинено привласнення грошових коштів. Як наслідок 01.03.2023 року Прилуцькою окружною прокуратурою було порушено кримінальне провадження №42023272210000057 за ч.4 ст.191 КК України. Загалом сума збитків тільки від вкраденого з полів врожаю за останні роки, може перевищувати один мільярд гривень. І це в умовах військового стану, коли для того, щоб вижити Україна потребує фінансів. Разом із тим корумповане керівництво Національної академії аграрних наук призначає «кишенькових» директорів, які замість наповнення державної казни, наповнюють кишені окремих нардепів, а успішні підприємства доводять до стадії банкрутства. Чорноземи Івківців породили нових доларових мільйонерів, які ведуть розкішне життя, але разом із тим держава ризикує втратити колись успішне господарство, яке свідомо ведуть до краху. Перший крок щодо порятунку ДП «ДГ «Івківці» здійснило аж ніяк не керівництво НААН, а головні кредитори, які постановили на своїх зборах відсторонити «кишенькового» арбітражного керуючого та директора ДП, який завів господарство в боргову яму. А оскільки розпорядник майна не виконав рішення суду і не зібрав всіх кредиторів, то головні кредитори звернулись до правоохоронців з тим, щоб ініціювати проти нього карну справу за невиконання судової ухвали. Якщо справа дійде до суду, то арбітражний керуючий може гасити борги, які він пропустив, власним майном.

У свою чергу нардеп Павло Халімон особливо й не приховує своїх зв’язків із власником ПП «Трансвіт», який виставляє «Івківцям» 70 мільйонів гривень боргових зобов’язань. Прямісінько у своїй декларації нардеп вказав на те, що Сергій Селютін надав йому два мільйони гривень поворотної фінансової допомоги. Для купівлі маєтку на Печерських пагорбах замало.

Скриншот з декларації нардепа Халімона
Скриншот з декларації нардепа Халімона

Павло Халімон разом із Сергієм Селютіним не лише крадуть в держави гроші, а й нівелюють цінність державних нагород. Саме Халімон сприяв наданню звання заслуженого працівника сільського господарства своєму подільнику Селютіну.