Медіа-профспілка та Спілка журналістів обурені анулюванням дозволу на роботу Савіку Шустеру
26.04.2016 21:35

Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України вважають дії державних органів зайнятості про анулювання дозволу на роботу Савіку Шустеру неправомірними. Про це Новини України - From-UA повідомили в НМПУ.

Анулювання дозволу на роботу на підставі кримінального провадження, по якому пан Шустер є свідком неправомірне. Рішення прийнято на основі документа, який не відповідав дійсності і не перевірявся. Довідка надана МВС про відсутність судимості та кримінального провадження щодо Савіка Шустера є офіційним документом і, у разі сумнівів у достовірності наведеної в ній інформації, має вирішуватись через комунікацію між державними органами.

Крім того, ще 16 січня 2016 року помічник генерального прокурора України публічно заявив, що жодного кримінального провадження щодо особи Савіка Шустера в Єдиному реєстрі досудових розслідувань не зареєстровано, кримінальне провадження щодо порушень у сплаті податків порушено “по факту”. Державна служба зайнятості не відноситься до органів, які мають доступ до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тому не могла надати інформацію з цього реєстру. Оскільки, пан Шустер є свідком, за вказаним кримінальним провадженням, він не надавав недостовірної інформації про відсутність у нього судимостей або розпочатого проти нього кримінального провадження.

Вважаємо дії органів державної влади проявом правової цензури, намаганням використати правові механізми для перешкоджання вільному обговоренню критичної інформації про ситуацію в країні. Кожен має право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань — це конституційна гарантія має дотримуватися в Україні.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ – Дуня Міятович також закликала українську владу оперативно розглянути питання дозволу на роботу, щоб права журналіста були дотримані і Савіку Шустеру було дозволено продовжувати свою роботу вільно і безпечно.