Чи вигідна Україні дипломатична ізоляція Росії
21.06.2016 13:34

Немає ніяких підстав висловлювати стурбованість рівнем професійності української делегації в ПАРЄ. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український дипломат, генеральний консул України в Единбурзі (2006-2008), генеральний консул України в Стамбулі (2010-2014) Богдан Яременко.

Коментуючи факт відсутності в щорічній доповіді Генсека Ради Європи з прав людини згадки про порушення прав людини в анексованому Криму і на окупованому Донбасі, наш співрозмовник зазначає наступне: «Відповідь генсека полягала в тому, що доповіді по правам людини базуються на результатах діяльності спеціальних місій Ради Європи. А їх немає ні в Криму, ні на Донбасі. Мовляв, не було на те офіційних підстав. Саме так працює дипломатія і міжнародні організації, вони живуть за якимись своїми законами і внутрішньою логікою, і для того, щоб вона змінилася, потрібно попрацювати».

Професійність української депутатської команди в ПАРЄ, на думку експерта, є запорукою того, що з часом це питання буде вирішено.

«Я думаю, що з’являться окремі тематичні доповіді по правам людини в Криму, на Донбасі. Але це ніколи не робиться автоматично», - додає дипломат.

Обурення української делегації фактом відсутності згадки про Донбас і Крим, на думку Яременка, є цілком виправданим.

«Депутати ПАРЄ привертають увагу до цієї проблеми, вони все роблять правильно. Але окрім того, ще потрібно вносити проекти якихось рішень та проекти документів, треба сприяти приверненню уваги до цього питання різними позаформатними неофіційними заходами: концертами, виставками, флеш-мобами – мається на увазі в рамках міжнародних організацій. А також в рамках України потрібно проводити надзвичайну інформаційну кампанію: вивчати, досліджувати, збирати та оприлюднювати факти, і таким чином комбінація дуже послідовної роботи в Україні і на міжнародній арені дасть свій результат», - вважає співрозмовник видання.

За словами Богдана Яременка, українська дипломатія опинилася в доволі делікатній, двузначній ситуації.

«Посилюючи тиск на Росію, ми максимум, чого можемо досягти, так це того, що Росія буде або виключена, або в якийсь спосіб ізольована. Це корисно з точки зору дипломатичної ізоляції, але чи корисно це з точки зору вирішення питання прав людини і збереження інструментів тиску на Росію?.. Я думаю, що українська дипломатія сама не має відповіді. Що для нас вигідніше: поїхати і досягти позбавлення голосу, чи все ж таки, щоб Росія була членом цих організацій, принаймні щоб у нас були підстави весь час порушувати цю тему?..», - додає дипломат.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що українська делегація в ПАРЄ обурена відсутністю в щорічній доповіді Генсека Ради Європи з прав людини згадки про порушення прав людини в анексованому Криму і на окупованому Донбасі.