Борис Кушнірук: НБУ намагається змусити банки виконувати функцію податкової
24.11.2017 08:02

Контроль за рухом готівкових коштів може призвести до того, що громадяни просто перестануть довіряти банкам. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Коментуючи постанови центробанку, які нещодавно набули чинності і дозволяють тепер посилити контроль за рухом готівкових коштів, наш співрозмовник зазначає: «З одного боку, НБУ зацікавлений у тому, щоб всі розрахунки проходили у безготівковому вигляді. Це зменшує кількість готівки у обігу, і це дозволяє б збільшити обсяг депозитів, які є в банківській системі, а значить, потенційно сприяти їх здешевленню. І тоді ситуація зі станом інфляції значно легше контролюється, ніж коли значна кількість грошей знаходиться в готівковій формі».

«З іншого боку, є питання по Податковому законодавству, пов'язаному з тим, що готівкові операції дуже часто використовують для уникнення сплати податків. Більш того, ці грошові перекази, які здійснюються, вони прямо можуть вказувати на те, що за ними стоїть не просто трансфер від однієї фізичної особи до іншої, а за цим стоїть бізнесова операція, коли насправді ведеться переказ коштів, але при цьому є всі проблеми, пов'язані з цим, як сплата податків, не контрольованість та інше», - додає експерт.

На думку нашого співрозмовника, іншою проблемою є те, що НБУ бере на себе не зовсім властиві функції.

«До того було рішення НБУ про те, що будуть начебто вводити боротьбу з відмиванням брудних грошей, але вони зменшили суму коштів, з якими можуть проводитися будь-які операції, що підлягають обов'язковому моніторингу з боку банків. Якщо там більше 50 тисяч гривень, то це вже провокує ситуацію, коли банк фактично змушений здійснювати перевірку походження грошей тощо. І тут якраз питання полягає в тому, що в межах міжнародних зобов'язань по боротьбі з відмиванням коштів ми теж маємо це робити. Але, по-перше, там така сума складає більше 10 тисяч доларів, а у нас це фактично перетнуло вже суму в 2 тисячі доларів. І по суті своїй, вони ж перевіряють не відмивання брудних коштів, а сплату податків», - зазначає Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, Національний банк фактично змушує інші фінансово-кредитні організації займатися податковим контролем, а це вже є сумнівним з точки зору того, чи варто це робити і чи буде з цього користь економіці, бо це в свою чергу, навпаки, призведе до того, що клієнти, особливо якщо це фізичні особи, будуть просто тікати з банків.

«Люди почнуть вести розрахунки виключно гривнями і, вибачте, будуть займатися будь-якими іншими формами передачі грошей від одних суб'єктів господарювання до інших замість того, щоб проводити розрахунки в банках», - переконаний економіст.

«Тобто, якщо ви починаєте контролювати, звідки взялись 2 тисячі доларів у вас, а часто-густо люди і справді не зможуть пояснити їх походження, якщо ця операція разова, а не постійна. Якщо ви кожен місяць десь берете 2 тисячі доларів, то так, справді може виникнути питання, чи не має ця праця кримінального походження. А якщо це 2 тисячі, які лежали на депозиті, а потім зняті, то, умовно кажучи, за стільки років переважна частина людей, навіть доволі бідних, вони можуть накопичити цю суму, якщо це разова операція», - додає експерт.

Наш співрозмовник впевнений, що перетворення банків в церберів і змушення їх займатися перевіркою сплати податків, призведе до того, що громадяни просто перестануть довіряти їм як тим структурам, які ведуть звичайну банківську діяльність.

«Ось це якраз і є проблема цих останніх кроків, які здійснює НБУ. Давайте не плутати функції по боротьбі з відмиванням брудних коштів і функцію перевірки, чи сплачені податки, чи ні, це зовсім не те, чим мають займатися банки за вимогою ЦБ», - резюмував Кушнірук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що НБУ посилює контроль за рухом готівки.