Політолог Бала пояснив, чому Україні так важко протистояти інформаційній війні з боку РФ
28.02.2018 13:07

Багато країн сьогодні вже розуміють, яку насправді загрозу несуть фейкові новини. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Коментуючи інформацію про те, що Державний департамент США і Пентагон досягли згоди про виділення не менше $ 40 млн на боротьбу з іноземною пропагандою, підтримуваною окремими державами, наш співрозмовник зазначає наступне: «Наскільки я знаю, там не йдеться напряму про боротьбу саме з російською пропагандою. Там взагалі кажуть про опір агресивній пропаганді. Безумовно, всі розуміють, що, в принципі, це насамперед стосується Росії, але там про це не сказано. Також я думаю, що Росія витрачає набагато більше грошей на поширення своєї пропаганди, якщо порахувати фінансування “Раша тудей” і “Супутник”, не кажучи вже про інтернет і замовні статті, які публікуються в друкованих ЗМІ. Тому це, в принципі, абсолютно нормальна реакція США».

На думку експерта, для боротьби з пропагандою спеціально виділяти ресурси будуть не тільки США.

«Я маю на увазі багато країн, як розуміють на сьогоднішній день ту загрозу, яку несуть фейкові новини. Проти цього вже приймаються відповідні закони в інших країнах. І по великому рахунку, я думаю, це насправді досягнута угода між Держдепартаментом і Пентагоном в цьому контексті. Тобто цей термін “гібридна війна”, яка складається зокрема з інформаційної війни, вона (інформаційна війна) вже сприймається як складова цієї гібридної війни. Тому завжди краще робити превентивні заходи, ніж потім якось реагувати», - додає аналітик.

Віталій Бала вважає крок США «абсолютно адекватною відповіддю».

«І якщо порівняти з Україною, згадати, скільки грошей виділялось на Міністерство інформаційної політики в Україні з самого початку, це показує, наскільки Україні важко, їй не вистачає ресурсів для того, щоб гідно протистояти інформаційній війні з боку Росії», - зазначає співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Державний департамент США і Пентагон досягли згоди про виділення не менше $ 40 млн на боротьбу з іноземною пропагандою, підтримуваною окремими державами.