На відміну від сусідів: Цибулько розповів, як українцям вдалося відмовитися від важкого алкоголю
23.05.2018 12:46

Хтось вживає віскі і отримує задоволення, а хтось вживає сурогати й радіє, що наступного дня прокинувся. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів громадський діяч Володимир Цибулько.

За словами нашого співрозмовника, в Україні немає державної монополії на алкоголь, тому що підсобному господарству дозволено виготовляти спиртні напої для особистого вжитку.

«Коли держава підвищує акцизи чи починає контролювати алкогольні напої, зразу з'являються альтернативні джерела, так би мовити, через що треба переводити торгівлю алкоголем в особливий режим, тобто електронним обрахунком кожної проданої пляшки. Сучасні технології дозволяють це. Тоді справді можна уникнути, наприклад, отруєнь алкоголем, проданим через систему торгівлі», - зазначає експерт.

А ось сурогати, які виготовляються народними умільцями, контролювати набагато тяжче.

«Можна, звичайно, придумати форми якогось жорстокого контролю, але треба враховувати те, що для держави форми такого жорсткого контролю коштуватимуть непомірних коштів. Тобто для бюджету це буде просто овчинки не варто. Держава знаходить якісь більш-менш оптимальні форми для існування тієї чи іншої галузі.

У нас за показниками до 3 тис. людей гинуть від сурогатного алкоголю на рік. В порівнянні з Росією це на порядок менше — там від 30 до 60 тис. за різними оцінками», - каже громадський діяч.

За словами Цибулька, варто було б ввести більш жорсткий контроль виробництва спиртоємних сумішей.

«Ми знаємо, наприклад, російський смак до глоду, він же «боярышник». У нас аптеки теж торгують спиртовими сумішами лікувальними, які алкоголіки вживають в силу їх невисокої вартості і маленьких обсягів. Як тільки купівельна спроможність населення падає, зразу попит на сурогати зростає. І держава не може тут ніяких виделок виставити зустрічних, щоб це заборонити. Ідея масового споживання пива дала свій ефект — важкий алкоголь почали менше в країні вживати в порівнянні з Білоруссю, Росією, навіть Прибалтикою і Польщею. Тому можна сказати, що тут є специфічній прошарок громадян, які завжди будуть споживати алкоголь, як не крути. Все залежить від рівня деградації особи. Хтось вживає віскі і отримує задоволення, а хтось вживає сурогати й радіє, що наступного дня прокинувся», - зазначає співрозмовник видання.