ВООЗ зможе надати вакцину від COVID-19 лише для 20% українців
31.07.2020 08:29

Вакцина від COVID-19 активно розробляється у світі. Україна бере участь у механізмі глобального доступу до вакцин від COVID-19, що дозволяє отримати доступ до ліцензованого безпечного та ефективного імунологічного препарату, коли той стане доступний.

Всесвітня організація охорони здоров’я у рамках цього механізму може надати Україні вакцину за доступною ціною або безкоштовно в обсягах, що покриють 20% потреб населення. Це дозволить зменшити навантаження на бюджет для імунізації груп високого ризику, повідомив у Facebook головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, пише Ракурс.

Ляшко заявив, що співпраця України з ВООЗ дозволяє на даному етапі бути впевненими, що підготовка країни до масової вакцинації відповідає світовим вимогам.

Ляшко додав, що наразі у світі 139 вакцин перебувають на етапі доклінічних досліджень. Клінічні дослідження 25 препаратів вже почалися, із яких шість вакцин максимально наблизилися до практичного застосування і перебувають на третій стадії випробувань.

Як раніше писав «Ракурс», американська біотехнологічна компанія Moderna планує продавати свою вакцину від COVID-19 за ціною 50−60 дол. за курс щеплень, що становить близько 25−30 дол. за дозу. А британсько-шведська компанія AstraZeneca заявляє, що вартість вакцини не буде перевищувати 3−4 дол.