медичний кисень
05.11.2021 15:36

В той час, коли країна бореться з пандемією, а найбільші металургійні комбінати виділяють благодійні обсяги кисню для спасіння людей, МОЗ придумало схему, як на цьому заробляти. В результаті лікарні платять за доставку безкоштовного кисню в 5 разів більше – навіть більше, ніж якби вони купували його за комерційною ціною вже з доставкою. Хто постачає кисень в лікарні за «золотою» ціною, чому Мінохорониздоров’я не допускає інші компанії на ринок кисню, та куди ще збувається благодійний кисень – читайте у нашому розслідуванні.

Останніми тижнями металургійні заводи групи компаній «Метінвест», а також ПРАТ «Азот» вирішили безкоштовно  поставляти рідкий кисень до українських лікарень. І такі поставки, згдіно з Заяв «Метінвесту» вже розпочались. Це дійсно соціальна відповідальність великого бізнесу. Проте виявилося, що кисень в медичні заклади поставляється не безкоштовно – за вказівками МОЗу до перевезення кисню від заводів до лікарень була допущена тільки одна компанія – «Криогенсервіс», яка в рази завищує вартість доставки та відмовляє певним лікарням в кисні. Про це стало відомо з заяви компанії постачальника кисню «Діпі ейр газ», що звернулася звернулася до Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка та Голови Антимонопольного комітету України Ольги Піщанської з вимогою негайно втрутитися у катастрофічну ситуацію із забезпечення лікарень киснем. У зверненні названо причини дефіциту цього товару через протекторат окремих чиновників у монополії на ринку. Навіть за унікальних умов, коли мова йде про авральне забезпечення медичних установ безкоштовним киснем від благодійників.

В заяві, зокрема, йдеться, що «… два найбільших виробника медичного кисню в Україні протягом жовтня неодноразово зупиняли свої заводи на ремонт - серед медичних закладів склалася критична ситуація, яка унеможливлює повноцінно надавати кваліфіковану та вчасну допомогу хворим». Також, вказується - «металургійні заводи групи компаній «Метінвест», а також ПРАТ «Азот» прийняли рішення на безоплатній основі здійснювати поставку рідкого кисню до медичних закладів України. А в ролі регулятора, який безпосередньо розподіляє благодійні обсяги кисню від вищезазначених підприємств, з боку держави виступило Міністерство охорони здоров'я України. Тобто, після прийняття рішення цими підприємствами про припинення продажу рідкого кисню медичного на комерційній основі, всі обсяги залишкового благодійного кисню розподіляються та відвантажуються виключно на підставі листів Міністерства охорони здоров’я України. У свою чергу, МОЗ України без проведення публічних закупівель, видаючи дозвільні листи,  майже завжди обирає в якості постачальника і логіста тільки одну компанію - «Кріогенсервіс». Звернення інших підприємств України, які можуть надавати аналогічні послуги з доставки медичного кисню до лікарень та обслуговування балонів, Міністерство ігнорує!».

Саме цікаве, що  відтепер  розпоряджається  киснем не МОЗ, який лише надає листи, а  «Криогенсервіс», стверджуюють  активісти  ГО «Рух за чесну медицину» у свому комментарі ситуації: «Зараз меткомбінати країни та найбільші виробники кисню виділили благодійні обсяги для оперативного забезпечення лікарень. Але знову корупційні щупальці Кріогенсервіса не просто крадуть в лікарень гроші на доставку благодійного кисню від Ахметова та Фірташа, але й, по суті, керують  відповідальними за кисень чиновниками  МОЗу». Представники ГО стверджують, що «за нашою інформацією спочатку представники «Кріогенсервісу» дзвонять до лікарні, та з’ясовують, скільки кисню їм треба, а потім швидко з’являється лист Мінздраву до «Азоту» чи «Запоріжсталі» з проханням відвантажити Кріогену певну кількість благодійного кисню. Що це, як не корупційне ляльководство? Причому не безкоштовне – лікарні вимушені платити за доставку благодіного кисню навіть більше, ніж вартість комерційного кисню вже з доставкою. Мова йде про мільйони доларів! Корупція на біді – коли монополіст, по суті, взяв в заручники країну й нав’язав свої правила МОЗу. Певно, що така непрозорість коли усунуто решту постачальників й спекулювання на біді і є основною причиною такої катастрофічної ситуації зараз».

Діпі ейр газ зазначає, що до них звертаються керівники лікарень, з проханням привезти благодійний кисень, бо Криоген їм відмовляє, посилаючись на те, що раніше ці лікарні погано співпрацювали з цією компанією.  Проте, йдеться у заяві компанії, що «пропозицію нашої компанії заступник Міністра МОЗ Олександр Комаріда та головний спеціаліст експертної групи з питань раціонального застосування лікарських засобів Олександр Громович повністю ігнорують». У компанії звинувачують Міністерство що воно «зруйнувало системну дистрибуцію, яка була сформована ще з першої хвилі COVID-19 і яка забезпечувала киснем всі медичні установи України в повному обсязі. Міністерство зробило ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» монополістом, зруйнувало системну логістику та залишило більшу частину лікарень України без кисню».

Вказується, що «основна причина – відсутність у ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» технічної можливості вчасно і в повному обсязі забезпечувати лікарні України киснем, що надаються на благодійній основі промисловими підприємствами.  Більше того, за нашими даними, рідкий благодійний кисень поставляється компанією ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» у лікарні за ціною доставки щонайменше в 5 разів дорожче за ринкову, про що просимо здійснити перевірку. Характерним прикладом є остання доставка ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» 3 тон рідкого медичного кисню до лікарні в Переяслав-Хмельницьку. На підставі листа МОЗ перевізником «Кріогенсервіс» було відвантажено благодійний рідкий кисень з підприємства ПРАТ «Азот». Однак, за отриманою нами інформацією, до лікарні доїхало лише 1,5 тони. При цьому, вартість доставки ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» склала 8150 грн. Як наслідок,  такі дії роблять кисень не таким вже і благодійним, оскільки вартість і прибутки для постачальника перекладаються на оплату доставки.

Також важливо зазначити, що компанія ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» в умовах пандемії є єдиним підприємством, що не зупинило постачання технічного кисню в балонах на металобази. Через це можна зробити логічний висновок, що ймовірно частина рідкого благодійного кисню йде саме на наповнення пустих балонів, які в подальшому йдуть на продаж на комерційній основі». Заявники просять вжити необхідних заходів з припинення деструктивної практики обрання «Кріогенсервісу» єдиним логістичним оператором з доставки кисню до лікарень України.

Нагадаємо, що напередодні під МОЗ та Кабміном кияни та активісти промедичних організацій вимагали від міністра охорони здоров’я, прем’єр-міністра, СБУ та СНБО переглянути умови співпраці з постачальниками кисню, які не виконують зобов’язання за договорами, й зокрема з ТОВ "Кріогенсервіс".

Як стверджують активісти «Руху за чесну медицину: «Хто розібрався, той розуміє, хто насправді в МОЗ керує розподілом кисню. Кріогенсервіс привласнив собі всі запаси і тепер грубо шантажує. Зокрема від лікарень надійшла інформація, що Кріогенсервіс телефонує і пропонує безкоштовний кисень з божевільною ціною транспортування. Якщо лікарня погоджується, то раптом надходить лист від МОЗу з усіма підписами в якому йдеться, що вони можуть отримати допомогу. Тобто не МОЗ і не медики вирішують, куди везти кисень важливіше, а саме Кріоген. Не треба й говорити про те, що лікарні, в яких не відбулись подібні корупційні схеми сьогодні не отримують нічого, і взяти їм кисень ніде. Цікаво, а чи власники кисню, благодійники знають про таке явище і до кого в руки потрапила їхня допомога?» 

Тепер вже сам бізнес і виробники кисню напряму звинувачують декількох чиновників у лобіюванні і протектораті схем монополіста, через які навіть кисень від благодійників не потрапляє вчасно до лікарень й все одно стає предметом збагачення через завищення монополістом ціни на доставку.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.