Дана Ярова
20.06.2023 14:27

8 з 22 контрактів із забезпечення харчуванням ЗСУ у другій половині 2023 року отримала компанія «АТОМСЕРВІС». Такий результат торгів, що відбулися 6 червня на загальну суму 24,67 млрд гривень. Напередодні аукціону комісія Міноборони знала про ознаки ризикованості у діяльності «АТОМСЕРВІСУ», однак членкиня Антикорради Дана Ярова підтримала перемогу фірми, яку пов’язують із братами Крючковими. Про скандальний тендер розповіло Znaj.

«На сайті «ПроЗорро» зараз будь-хто може прочитати Витяг з протоколу засідання комісії Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель. У цьому документі, зокрема, йдеться про те, що “АТОМСЕРВІС” має ознаки ризикованості», - пише видання.

Витяг з протоколу засідання комісії Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель

Згідно з документом, керівник «АТОМСЕРВІСУ» є керівником іншої юрособи, проти якої порушено справу про банкрутство. Окрім цього, ця компанія підозрюється СБУ у розкраданні коштів, наданих для харчування дітей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Комісія МО також наголошувала, що “АТОМСЕРВІС” «відноситься до однієї групи фірм, які присвоювали кошти на харчових підрядах, такі, як “Ректан”, “Ресурс-Сервіс КМ”, “Військсервіс-Волонтер”.

«Перелічені факти можуть бути однією з підстав відхилення пропозиції учасників», - сказано у протоколі комісії, що розміщений у системі «ПроЗорро».

Втім, «АТОМСЕРВІС» не лише не виключили зі списку учасників. Антикоррада за участі Дани Ярової ще й зробила цю компанію переможцем.

Як пише Znaj з посиланням на відомих рітейлерів, умови конкурсу свідчили про те, що виконати їх могла лише компанія, тісно пов’язана з самими організаторами. «І це доволі негативний сигнал для всього ринку – не лише рітейлу», - додають автори.

За даними видання, «АТОМСЕРВІС» підконтрольна братам Леоніду та Дмитру Крючковим.

Про Леоніда Крючкова, як пише Znaj, відомо, що він був одним із керівників дочірнього підприємства «Укрінмаш», яке входило до структури Укроборонпрому. А Дмитро до 2016 року керував АТ "Укрнафтогазбуд", акціонером якого був НАК "Нафтогаз України".

«Брати контролюють постачальників харчів ТОВ «АКТИВ КОМПАНІ» і ТОВ «Ректан» - остання якраз і згадується у рішенні комісії про перемогу у тендері «АТОМСЕРВІСу» і їхній взаємний зв’язок», - зауважує видання.