Окупант
14.12.2023 18:15

Російські війська атакували позиції Збройних Сил України на Запорізькому напрямку, приховуючись за українськими військовополоненими. Почато розслідування щодо порушення законів і звичаїв війни.

Український омбудсмен Дмитро Любінець повідомив, що в медіа поширюється відео, на якому росіяни ведуть беззбройних полонених ЗСУ під дулами автоматів в напрямку українських позицій і використовують їх як прикриття.

В повідомленні зазначено, що на відео видно момент вибуху поблизу групи солдатів РФ та беззбройних українських полонених, що, ймовірно, пов'язаний з гранатою.

Також зафіксовано момент, коли російський військовий стріляє в напрямку беззбройних, які біжать від позицій ЗСУ. Після кількох секунд тіло бійця у формі ЗСУ вже лежить на землі.

Омбудсмен наголосив, що якщо дії на відео підтвердяться як офіційні та правдиві, це свідчитиме про порушення Російською Федерацією статті 23 третіх Женевських конвенцій. Зазначено, що ця стаття забороняє відправлення військовополонених в район, де їм загрожує вогонь з зони боїв, а також використання їх для захисту пунктів або районів від військових операцій.

Запорізька обласна прокуратура розпочала розслідування порушення законів та звичаїв війни, проводяться першочергові слідчі дії.

У відповідь Збройні Сили України (ЗСУ) висловили протест проти використання полонених в якості прикриття та визнали це ще одним виявом російської агресії. Заявили, що жоден воїн не знизиться до таких методів, а це є варварською суттю російської агресії проти України. У СтратКомі ЗСУ додали, що за такі воєнні злочини російські військові та їхнє керівництво обов'язково понесуть відповідальність перед міжнародним трибуналом.

Раніше повідомлялося, що Росія створила батальйон з українських військовополонених та відправляє їх на фронт.