Фінляндія закриває кордон
15.12.2023 11:19

Фінляндія знову закриває свої кордони з Росією. Уряд Фінляндії закриває контрольно-пропускні пункти (КПП) "Ваалімаа" та "Ніірала" на кордоні з Росією.

Про це повідомила міністерка внутрішніх справ країни Марі Рантанен.

"Східний кордон буде закрито 15 грудня о 20:00, і закриття триватиме до середини січня", - заявила вона.

Ці КПП відкрили лише кількома годинами раніше. Але як тільки вони відновили роботу, туди знову почали прибувати мігранти.

За словами Рантанен, така ситуація на кордоні загрожує національній безпеці Фінляндії.

"Зрозуміло, що явище нелегальної імміграції сталося через вплив іноземної держави і пов'язане також зі злочинністю", - наголосила міністерка.

Міністерка фінансів Фінляндії Ріікка Пурра заявила, що після відкриття двох КПП практично одразу почалося "підштовхування та заохочення людей до звернення по притулок", також не уточнивши, хто саме "підштовхував і заохочував".

Раніше фінська влада звинувачувала публічно Росію, мотивуючи рішення про закриття кордону. Фінляндія почала закривати КПП на кордоні з РФ з середини листопада. 30 листопада закрили всі дев'ять пропускних пунктів.

Але вирішили відкрити "Ваалімаа" на кордоні з Ленінградською областю РФ і "Ніірала" на кордоні з Карелією, як виявилося – не надовго.

Як повідомлялося, страйк польських перевізників на кордоні з Україною може поширитися за рахунок групи фермерів, яка планує приєднатися до протесту на четвертому переході. Це може поставити під загрозу гуманітарну допомогу Україні.